Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

Facebook assesta un altre colp a Huawei i priva el gegant xinés de l'accés a la seua xarxa

L’ofensiva de les tecnològiques nord-americanes contra la multinacional xinesa lliura una nova batalla.

L’ofensiva de les tecnològiques nord-americanes contra la multinacional xinesa lliura una nova batalla / Huawei

Guerra total contra Huawei. Fa dies que Google va anunciar que les noves unitats de Huawei ja no disposaran del sistema operatiu Android. Ara Facebook anuncia que tampoc no permetrà la preinstal·lació de la popular xarxa social als terminals de Huawei. Això comporta també l’absència de Whatsapp i d’Instagram.

La desaparició del Google del món Huawei comportarà la no disponibilitat dels sistemes de descàrrega d’aplicacions. Al remat, Huawei pot acabar aïllat del sistema de comunicacions occidental.

La companyia xinesa ja va anunciar que tindria alternatives per a la nova situació, però la caiguda de vendes dels seus terminals sembla inevitable. Els canvis no afecten els terminals de Huawei que ja estan operatius.

En el fons de la qüestió està la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Una guerra comercial que també es lliura en el camp dels avanços tecnològics més immediats. El president Donald Trump alertava la setmana passada a Europa sobre els suposats perills per als sistemes d’intel·ligència i de seguretat que comportava el fet que Huawei siga l’empresa puntera en el desenvolupament de la nova tecnologia 5G de transmissió de dades. Els Estats Units consideren que Huawei està massa a prop del govern xinés i podria constituir un canal per a l’espionatge.

Huawei és el segon venedor de smartphones a Espanya, només per darrere de Samsung i per davant d’Apple.

I precisament de les grans tecnològiques i del seu poder econòmic en el món actual s’han ocupat al G-20. Reunits a la ciutat japonesa de Fukuoka,  els ministres de finances dels països més industrialitzats i els emergents, han donat suport a la proposta de l’OCDE de coordinar mesures fiscals globals per a les grans tecnològiques, com ara Amazon, Facebook o Google. Es tractaria d’acabar amb la competència fiscal entre els estats i de modificar la situació actual, en què les tecnològiques tributen on tenen les seus socials, defugint de pagar impostos on realment operen.

En una reunió paral·lela a la cimera del G-20, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, advertia sobre la incidència de les tecnològiques en el sistema financer. "Les grans empreses tecnològiques" diu Lagarde, "eventualment poden resultar perjudicials en el sistema financer, ja que utilitzen gran quantitat de recursos i un accés massiu a dades, i posen en joc una quota del mercat tradicional".

Per a Lagarde, la cada volta major presència de les empreses tecnològiques i del comerç a distància obligarà a repensar la regulació del sistema bancari.

També et pot interessar