Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La fam creix al món per tercer any consecutiu i ja afecta 821 milions de persones

L'impacte de fenòmens climàtics extrems, els conflictes i la violència han fet retrocedir la lluita contra la malnutrició a nivells del 2010.

Una xiqueta desplaçada per la guerra al Sudan del Sud descansa a la ciutat de Nyal / Andreea Campeanu (Reuters)

821 milions de persones acaben el dia sense haver ingerit les calories mínimes necessàries per a mantindre l'activitat diària, segons les últimes dades de l'ONU corresponents al 2017. Això suposa un increment de 15 milions respecte de l'any anterior i un retrocés de la lluita contra la malnutrició a nivells del 2010. 

No es tracta d'un repunt aïllat perquè la fam creix al món per tercer any consecutiu. Els experts ho atribueixen a fenòmens climàtics extrems, que són ara més freqüents i intensos, i que s'afegeixen a l'impacte dels conflictes i la violència en moltes regions del món. 

Una de cada nou persones passa fam

Diverses agències de Nacions Unides han presentat a Roma el seu informe anual sobre l'estat global de la seguretat alimentària i la nutrició, i el resultat és que un de cada nou habitants del planeta passa fam. 

El director general de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), José Graziano de Silva, ha precisat que el problema de la fam "és significativament pitjor" en els països que depenen d'una agricultura de subsistència. Si, a més, s'hi afegeix un conflicte armat, el resultat és una crisi de fam com la que es va produir l'any passat al Sudan del Sud.

Al Iemen, Somàlia i Nigèria també van estar prop de la declaració de crisi, però la subalimentació ha augmentat en quasi totes les regions de l'Àfrica. El 20,4 % de la població d'aquest continent vivint amb aquest problema.

A Àsia, on 515 milions de persones passen fam, la tendència a la baixa s'està alentint. A Llatinoamèrica i el Carib, la xifra ha pujat fins als 39,3 milions de persones, per la desacceleració econòmica. 

"En els últims anys hem vist que la crisi econòmica ha erosionat les conquistes de la dècada anterior", segons Da Silva, qui ha assenyalat que la desigualtat impedeix que les persones pobres es beneficien del creixement econòmic.

L'objectiu d'eradicar la fam al 2030 "no és realista" si es manté la tendència actual, segons David Beasley, director executiu del Programa Mundial d'Aliments. 

També et pot interessar