Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Famílies de xiquets morts en mines de cobalt del Congo demanden Apple i Google

És la primera vegada que la indústria tecnològica s'enfronta a accions legals per l'origen del cobalt que porten les seues bateries.

VÍDEO | Famílies de xiquets morts en mines de cobalt del Congo demanden Apple i Google

Cinc de les empreses tecnològiques més grans del món han sigut acusades de ser còmplices de la mort de xiquets obligats a extraure cobalt a la República Democràtica del Congo. La base d'aquesta demanda històrica es troba en el fet que aquest metall s'utilitza per a fabricar telèfons i computadores.

La denúncia legal en nom de 14 famílies del Congo la va presentar diumenge International Rights Advocates, una organització sense ànim de lucre, contra Tesla, Apple, Alphabet, Microsoft i Dell Technologies.

Les companyies són part d'un sistema de treball forçat que, segons les famílies, ha provocat la mort o lesions greus dels seus fills. Sis dels catorze xiquets han mort en solsides de túnels, i els altres pateixen ferides que els impedeixen portar una vida normal. Les imatges que consten en la denúncia mostren a menors amb extremitats desfigurades o sense.

Primera denúncia

És la primera vegada que la indústria tecnològica s'enfronta a accions legals per l'origen del seu cobalt. Les famílies demanen compensació per danys i altra quantia per enriquiment il·lícit, supervisió negligent i per infligir danys emocionals intencionats. 

El cobalt és essencial per a fabricar bateries de liti recarregables que s'utilitzen en milions de productes venuts per la indústria tecnològica. I més de la meitat del cobalt del món es produeix al Congo.

Dell ha contestat que "mai ha tingut coneixement que s'utilitze treball infantil per a extraure el metall" i ha iniciat una investigació sobre les acusacions. Les altres companyies denunciades no han emés comunicat. 

Alguns menuts, de sis anys

La demanda diu que els xiquets, alguns de sis anys, es van veure obligats per l'extrema pobresa de les seues famílies a abandonar l'escola i treballar en la mineria de cobalt, propietat de la companyia minera britànica Glencore, que ja té denúncies prèvies d'usar treball infantil.

A alguns xiquets se'ls pagava 1,50 dòlars per dia, treballant sis dies a la setmana.

També et pot interessar