Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Així ha fet Marine Le Pen per a arribar amb més possibilitats als comicis de 2022

Després d’anys de suavitzar el seu discurs, les últimes enquestes la situen més prop de la victòria en la segona volta que fa cinc anys 

Analitzem l'evolució de Marine Le Pen / À Punt NTC

Marine Le Pen, líder de l'extrema dreta francesa, ha aconseguit arribar dues voltes a la ronda final de les eleccions presidencials després d'un procés d'anys en què s'han suavitzat les formes, i que situa la ultradreta francesa més a prop que mai d'ocupar l'Elisi. 

Procés de "desdemonització"

Aquest procés, denominat “desdemonització” de l'extrema dreta, va començar el 2015, quan el Front Nacional va expulsar el seu fundador i president durant 39 anys, el pare de Marine, Jean-Marie Le Pen, per ser massa radical.

Amb el temps el Front Nacional ha anat acceptant drets com el del matrimoni homosexual o l'avortament, i després de les eleccions presidencials de 2017 en què Marine Le Pen va perdre contra Macron, van canviar el nom del Front Nacional pel d'Agrupament Nacional, menys lligat a l'extremisme. 

Discurs més suau i consultes populars

Així, Le Pen arriba als comicis de 2022 disposada, si guanya, a prohibir en llocs públics el vel de les musulmanes, però al seu discurs ja no parla tant contra la immigració i sí, cada dia més, del poder adquisitiu dels francesos.  

Ja no vol traure el país de l'euro, però faria un referèndum per a decidir quins tractats de la Unió Europea abandona França. De fet, ara Le Pen vol impulsar els referèndums d'iniciativa popular, una proposta amb la qual pretén temptar l'electorat d'esquerres de Jean-Luc Mélenchon, que actualment es disputen ella i Macron. 

Unes consultes populars que vol fer sobre les restriccions a la immigració, la proporcionalitat de la llei electoral i sobre la restauració de la pena de mort, tot i que ella assegura que personalment no hi està a favor. 

Relacions internacionals

La líder de l'extrema dreta francesa no renuncia a l'amistat dels governants europeus més escèptics, però sí que s'ha distanciat de Vladímir Putin, que la va rebre al Kremlin en la campanya de les eleccions anteriors. Ara, Le Pen diu estar contra la guerra d'Ucraïna, però també contra les sancions a Rússia.

Més prop de guanyar que fa cinc anys

Tot plegat ha fet que en aquests comicis Marine Le Pen torne a enfrontar-se a Macron en la segona volta, així i tot, segons les enquestes, amb més possibilitats de guanyar que fa cinc anys.

També et pot interessar