Finlàndia assegura que és "millor" entrar alhora que Suècia en l'OTAN
Turquia encara bloqueja l'adhesió dels suecs a l'Aliança
El ministre finlandés de Defensa, Mikko Savola, ha afirmat aquest dimecres que és "millor" que el seu país entre al mateix temps que Suècia en l'OTAN, en un context en el qual Turquia continua veient amb recel l'adhesió d'Estocolm, però no la de Hèlsinki.
"Per descomptat. És millor per a Finlàndia, és millor per a Suècia i també per a l'OTAN que tots dos ens convertim en membres de l'OTAN tan prompte com siga possible", ha dit després de ser preguntat per si Hèlsinki esperarà Suècia per a entrar en l'Aliança.
El ministre es va pronunciar en aquest sentit quan arribava a la segona jornada de la reunió de titulars de Defensa de l'OTAN que té lloc a Brussel·les, en la qual participen els representants de Suècia i Finlàndia, malgrat que encara no siguen membres de ple dret de l'organització transatlàntica.
Finlàndia i Suècia, països de tradició neutral, van demanar junts l'any passat entrar en l'OTAN després de la invasió russa d'Ucraïna.
Hongria i Turquia són els únics dos membres de l'OTAN que encara no han ratificat l'adhesió de Finlàndia i Suècia, encara que s'espera que Budapest no tarde a donar-hi el vistiplau.
Ankara ha assenyalat en diverses ocasions que no s'oposa a l'ingrés de Finlàndia en l'Aliança, però ha suspés les negociacions amb Suècia per permetre manifestacions prokurdes i la crema d'un exemplar de l'Alcorà en territori suec.
El govern turc també ha criticat Suècia per no extradir persones que Ankara considera criminals escapolits, però que han demanat asil polític al país nòrdic.
Savola va insistir que l'entrada conjunta dels dos països és "millor" per a la planificació, i va destacar que Finlàndia té "una cooperació bilateral realment estreta" amb Suècia, que és el seu "soci més pròxim".
El ministre va confiar que els dos estats siguen part de l'OTAN "bastant prompte" i va expressar que l'objectiu de Hèlsinki és ser membre de ple dret en la cimera de líders aliats de Vílnius, el juliol vinent.
El seu homòleg suec, Pål Jonson, va assenyalar que l'"ambició" és que els dos països nòrdics entren en l'OTAN "junts".
"Però, per descomptat, som respectuosos amb el fet que aquesta és una decisió per a Ankara, sobre com volen abordar el procés de ratificació i si volen fer-ho per separat o junt, i això és una cosa que Ankara i Budapest estan decidint", va comentar.
No obstant això, va insistir que creu que l'"ambició" és que a Finlàndia i Suècia els "agradaria entrar junts al més prompte possible".
El titular de Defensa estonià, Hanno Pevkur, va dir que no creu que hi haurà "una separació" de Finlàndia i Suècia per a entrar en l'Aliança i va afirmar que tots dos països "s'uniran junts" a l'OTAN.