Directes
Ara en la televisió
NO TENIM TRELLAT
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Finlàndia es converteix dimarts en el 31é membre formal de l'OTAN

Amb la integració, la frontera terrestre entre l'Aliança Atlàntica i Rússia serà "més del doble" que l'actual

otan04042019.mp4

Finlàndia es convertirà dimarts en el 31é membre formal de l'OTAN, una vegada haja conclòs el procés d'adhesió a la seu de l'Aliança Atlàntica, on se celebrarà una cerimònia amb hissat de bandera i, a continuació, una reunió de ministres d'Exteriors aliats en la qual el país nòrdic participarà com a membre de ple dret.

"Demà acollirem a Finlàndia com el 31é membre de l'OTAN, i farem Finlàndia i la nostra aliança més fortes", va anunciar el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa aquest dilluns. El polític noruec va explicar que, en una cerimònia a les 15.30 hores (13:30 GMT), elevaran la bandera de Finlàndia "per primera vegada" en la caserna general de l'aliança. "Aquest és un dia veritablement històric, un gran dia per a l'aliança", va assegurar Stoltenberg, que va recordar que la cerimònia coincidirà amb el 74é aniversari del naixement de l'OTAN, el 4 d'abril del 1949.

Prèviament, Stoltenberg es trobarà amb el president finlandés, Sauli Niinistö, i després de la cerimònia, començarà la reunió dels ministres d'Exteriors de l'aliança.

Turquia ha sigut l'últim dels 30 aliats actuals a ratificar el protocol d'accés a l'OTAN de Finlàndia, i perquè es culmine el procés ha de depositar l'"instrument d'adhesió" al Departament d'Estat dels EUA.

Stoltenberg va assenyalar també que, amb la integració de Finlàndia, la frontera terrestre entre l'aliança i Rússia serà "més del doble" que l'actual, per la qual cosa si el president rus, Vladímir Putin, "va anar a la guerra contra Ucraïna amb el clar objectiu de tindre menys OTAN", està obtenint "tot el contrari".

"Finlàndia aportarà a l'aliança substancials forces militars, ben entrenades, ben equipades, també amb un ampli exèrcit de reservistes", va dir Stoltenberg, que va subratllar que Hèlsinki està "entre els pocs països que no va reduir inversió en defensa al final de la Segona Guerra Mundial".

Mentre que Finlàndia culminarà aquest dimarts el seu camí cap a l'aliança, Suècia, que va sol·licitar l'ingrés alhora, encara espera rebre el vistiplau d'Hongria i Turquia. Ankara continua mantenint dubtes sobre els compromisos de Suècia per a combatre el terrorisme kurd.

També et pot interessar