La Fiscalia veneçolana investiga per "conspiració" el web de l'oposició que ha publicat actes de les eleccions

El moviment liderat per María Corina Machado manté que el seu candidat va imposar-se a Maduro per quasi quatre milions de vots

Entrada del Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela, on estaven citats a declarar tots els candidats en les eleccions presidencials
Entrada del Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela, on estaven citats a declarar tots els candidats en les eleccions presidencials / Leonardo Fernandez (Reuters)

La Fiscalia de Veneçuela ha anunciat este dimecres una investigació, per "conspiració" i altres delictes, de la pàgina web on l'oposició majoritària antichavista assegura tindre publicades el 83,5% de les actes de les eleccions presidencials celebrades el passat 28 de juliol. Uns arxius que evidencien, segons la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) liderada per l'opositora María Corina Machado, el triomf folgat del seu candidat, Edmundo González Urrutia, i no de l'actual president, Nicolás Maduro, com va proclamar l'autoritat electoral del país caribeny.

Segons un comunicat difós en X pel fiscal general, Tarek William Saab, es tracta de "documents forjats" amb els quals l'oposició majoritària al règim bolivarià pretén "usurpar funcions del Consell Nacional Electoral (CNE)". "S'ha decidit iniciar una investigació de caràcter penal contra els responsables de la publicació i el manteniment d'esta pàgina, pels delictes d'usurpació de funcions, falsificació de documents públics, instigació a la desobediència a les lleis, delictes informàtics, associació i conspiració", ha indicat el ministeri públic.

No obstant això, nombrosos veneçolans que han exercit com a membres i testimonis de mesa electoral afirmen haver comprovat els resultats en esta plataforma i han confirmat la veracitat de les dades, després de la lectura del codi QR. D'acord amb el portal de la PUD, González Urrutia va obtindre 7.303.480 vots, mentre que a Maduro se li n'atribueixen 3.316.142. Estos són els resultats basats en les actes que el bloc opositor diu haver obtingut gràcies a testimonis electorals i membres de mesa.

Entretant el CNE, en el segon i, de moment, últim balanç publicat —de divendres— sosté que Maduro ha sigut reelegit per a un tercer sexenni consecutiu en el poder amb 6.408.844 suports, davant de González Urrutia que es quedaria amb 5.326.104. Això, amb el 96,87% de les actes escrutades, que l'ens comicial no ha publicat, contravenint la normativa legal.

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) du a terme, a petició de Maduro, una investigació per a "certificar" el resultat, per a la qual cosa ha citat, entre altres, els deu excandidats. L'opositor González Urrutia ha rebutjat assistir a esta crida per considerar que el procediment no es correspon amb cap contemplat en la legislació i suposa una "violació al procés degut".

El president del CNE, el chavista Elvis Amoroso, va entregar dilluns les actes d'escrutini de les presidencials a l'alt tribunal sense haver-les publicat encara, així com les d'adjudicació i proclamació de Maduro com a mandatari reelegit, segons el canal estatal VTV.

Per la seua banda el Centre Carter, que va participar com a observador en els comicis, va manifestar que el procés "no va adequar-se" als paràmetres i estàndards internacionals d'integritat electoral, per la qual cosa "no pot considerar-se democràtic" perquè la falta de resultats desglossats "constitueix una greu violació dels principis electorals".

També et pot interessar

stats