Florida es prepara per a l'envit de l'huracà Idalia, que tocarà la costa en categoria 4

El temporal serà "extremadament perillós" i pot causar "danys catastròfics" amb destrucció d'edificis, arbres caiguts o talls de llum i aigua que poden durar setmanes

L'huracà Idalia agrana Cuba i s'apropa a Florida
L'huracà Idalia agrana Cuba i s'acosta a Florida / NOAA (Reuters)

Calma tensa abans de la tempesta. La costa del golf de Florida espera l'arribada de l'huracà Idalia, que durant les últimes hores s'ha enfortit i ha passat a categoria 4 en una escala de 5, segons ha anunciat el Centre Nacional d'Huracans (NHC, en anglés). Les autoritats l'han qualificat d'"extremadament perillós" perquè agranarà completament el nord-oest d'aquest estat meridional dels Estats Units, la regió coneguda com a Big Bend. Portarà vents molt forts, pluja torrencial i aigua de mar creixent.

Un huracà d'aquesta categoria, detalla l'NHC, implica la possibilitat de "danys catastròfics" en l'àrea on arriba, incloent-hi la destrucció d'edificis, arbres caiguts o arrancats d'arrel, així com apagades i talls d'aigua que poden prolongar-se per setmanes o mesos. En les últimes hores la fúria d'Idalia no ha deixat d'intensificar-se, tot agafant energia de les aigües càlides i obertes del golf de Mèxic.

El governador de Florida, Ron DeSantis, ha demanat a la ciutadania que es prepare, perquè l'impacte del temporal serà important. "Prengueu les precaucions adequades per a protegir les vostres famílies i, quan passe la tempesta, tindreu tota l'ajuda necessària", ha dit en un missatge institucional aquest dimarts. A la nit s'havien emés ordes d'evacuació obligatòries en almenys 28 dels 67 comtats de l'estat. Més d'1,6 milions de persones tenen instruccions d'abandonar les seues residències davant de la proximitat del cicló. Moltes altres es preparen per a l'envit de la tempesta lligant vaixells, tapiant finestres i assegurant les seues cases.

Una zona comercial de Cedar Key, a Florida, es prepara per a l'envit d'Idalia
Una zona comercial de Cedar Key, a Florida, es prepara per a l'envit d'Idalia / Marco Bello (Reuters)
Voluntaris col·loquen persianes per a protegir l'estació de bombers de Cedar Key, Florida
Voluntaris col·loquen persianes per a protegir l'estació de bombers de Cedar Key, Florida / Marco Bello (Reuters)

"Deixa el que estàs fent, posa't en lloc segur"

"Si no heu evacuat, heu de fer-ho ara mateix", ha avisat el cap de gestió d'emergències de Florida, Kevin Guthrie, durant una conferència de premsa. "Deixa el que estàs fent. Has d'anar a l'habitació, fer les maletes, empaquetar les teues coses i posar-te en lloc segur".

Més de quaranta districtes escolars de Florida han cancel·lat les classes, ha informat el governador DeSantis, i l'aeroport internacional de Tampa ha suspés els vols comercials d'aquest dimarts. A més, s'han mobilitzat uns 5.500 membres de la Guàrdia Nacional, mentre que entre 30.000 i 40.000 treballadors del servei elèctric estan en espera. L'estat ha reservat 1,1 milions de galons de gasolina per fer front a qualsevol interrupció del subministrament de combustible, ha apuntat el dirigent estatal.

Idalia, que ja ha causat estralls a l'oest de Cuba, serà el quart huracà important que colpege Florida en els últims set anys. Abans arribaren Irma (2017), Michael (2018) i Ian, que va assolir el màxim en la categoria 5, el setembre passat. Després de tocar terra a la costa oest de Florida, la previsió és que el cicló continue desplaçant-se cap al litoral de Geòrgia, Carolina del Nord i Carolina del Sud. La majoria dels 21 milions de residents de Florida, i molts dels estats adjacents de Geòrgia i Carolina del Sud, estan sota avisos d'huracà i altres alertes relacionades amb la tempesta. En els tres s'han emés ja declaracions d'emergència estatal.

També et pot interessar

stats