Florida es prepara per a una gran evacuació per l'avanç de l'huracà Milton a 280 km/h

Les autoritats aconsellen abandonar les zones més vulnerables a les inundacions i això ha provocat col·lapses a les principals vies, quan encara està l'empremta de l'huracà Helene

Una imatge de satèl·lit mostra l'huracà Milton en el Golf de Mèxic en direcció a Florida
Una imatge de satèl·lit mostra l'huracà Milton en el Golf de Mèxic en direcció a Florida / Efe/NOAA

En les pròximes hores està previst que Milton toque terra a Florida com un huracà de categoria 3. Milton s'ha enfortit "explosivament", és ja categoria 5, la major en l'escala Saffir-Simpson. L'huracà, que presenta vents màxims sostinguts de 280 km/h, travessarà quasi tot Florida d'oest a est a partir de dimecres, segons el Centre Nacional d'Huracans (NHC, en anglés) dels Estats Units.

Florida es prepara per a allotjar als desplaçats i protegir botigues, establiments i vivendes. Les autoritats aconsellen abandonar les zones més vulnerables a les inundacions i això ha provocat col·lapses a les principals vies de circulació cap al nord, i això quan encara està l'empremta de l'altre huracà Helene.

La península mexicana del Yucatán i l'estat de Quintana Roo també estan a l'àrea d'afecció de Milton i s'han posat en marxa els treballs de protecció i els plans d'evacuació.

Amb enderrocs encara sense arreplegar del destructiu i mortal huracà Helene que ha deixat almenys 230 morts en el sud-est dels EUA, Florida es prepara per a l'evacuació "més gran" des de 2017, arran de l'amenaça del Milton, que també es preveu arribarà a la costa centre-oest de Florida com un cicló de categoria major.

Este dilluns el president Joe Biden va aprovar la "declaració d'emergència" a Florida, fet que autoritza agències federals a coordinar tots els esforços de socors en cas de desastre.

El governador de Florida, Ron DeSantis, va recordar que 51 dels 67 comtats de Florida ja havien sigut declarats sota emergència abans de l'arribada de Milton i va subratllar que es preveu que tocarà terra en l'àrea de la Badia de Tampa el dimecres a la nit.

DeSantis va manifestar que el govern està desplegant camions plens d'aliments i aigua, ambulàncies i sistemes de protecció contra inundacions per a protegir la infraestructura crítica en el centre de Florida. "També estem acumulant 1,5 milions de galons (quasi 5,7 milions de litres) addicionals de reserves de combustible i preparant-les per a ser utilitzades segons siga necessari", va detallar.

L'evacuació "més gran" des d'Irma

DeSantis ha instat les comunitats a atendre els avisos d'evacuació en advertir a més del doble risc que significa l'arribada de Milton i una gran quantitat d'enderrocs deixats per Helene, que encara no han sigut arreplegats. Es preveu que les evacuacions de milions de persones causen congestions d'autopistes i cues en les gasolineres.

L'amenaça més gran recau sobre l'àrea de la badia de Tampa, en la costa oest, amb forts vents i maror ciclònica, però altres àrees en la costa est de Florida, com els comtats de Miami-Dade i Broward, els més poblats, enfronten ja perills d'inundació associats amb prolongades pluges provocades pel mateix sistema.

També et pot interessar

stats