El foc arrasa Hawaii i deixa almenys 36 morts i poblacions destruïdes: "És com un apocalipsi"

Tres grans incendis forestals sense precedents devoren l'illa de Maui i obliguen a evacuar milers de persones

Foto - Un incendi forestal crema prop d'una autovia a Lahaina / County of Maui (Reuters) / Vídeos: AFP i Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'agost 2023 - 09:29 Actualitzat: 10 d'agost 2023 - 14:30

L'arxipèlag de Hawaii, enclavament paradisíac en la ment de molts, s'ha convertit aquests dies en un autèntic infern, pastura de les flames. Forts incendis forestals s'han cobrat la vida, fins ara, d'almenys 36 persones a l'illa de Maui, segons el balanç que les autoritats locals han actualitzat aquest dijous a través de Twitter. A més, altres vint estan ferides per cremades greus i han hagut de ser transportades amb avió a Oahu, en l'illa principal. Són focs sense precedents en aquesta regió d'ultramar estatunidenca, que hi han reviscolat pels vents de l'huracà Dora i que n'incrementen la perillositat. Han obligat a evacuar milers de persones i encara avancen sense control, i això fa témer que el nombre de víctimes mortals augmente en les pròximes hores.

Segona en grandària de l'arxipèlag hawaià i tercera en població —vora 165.000 habitants— Maui és coneguda també com l'Illa Vall i és famosa en tot el món per les platges. Però el foc ha trencat amb aquest entorn idíl·lic, que ara sembla més l'escenari d'una pel·lícula de ciència-ficció. Diversos barris s'han cremat per complet i centenars d'estructures urbanes han quedat destrossades, segons informa el diari Honolulu Star-Advertiser citant reports oficials de sobrevols realitzats per la Patrulla Aèria Civil dels Estats Units i el Departament de Bombers de Maui. A la part oest totes les carreteres estan pràcticament tallades, tret d'una, i funcionaris municipals asseguren que la devastació és generalitzada a Lahaina, població al nord-est. La desesperació és tal que algunes persones han fugit a l'oceà Pacífic per a poder escapar del fum i les flames i han hagut de ser rescatades per la Guàrdia Costanera dels Estats Units, assenyala l'agència Reuters.

"Acabem de tindre el pitjor desastre que he vist mai. Tot Lahaina està cremat. És com una apocalipsi", assegura Mason Jarvi, un veí de Lahaina citat per Reuters que ha aconseguit fugir. Jarvi ha mostrat a l'agència de notícies les imatges que ha pres de la devastació, que ha tenyit de color cendra el passeig marítim de Lahaina. Un altre vídeo aeri mostra pilars de fum que s'eleven per darrere dels edificis en aquesta ciutat, la destinació turística més gran de Maui i on hi ha diversos hotels grans. "És com si una zona fora bombardejada. És com una zona de guerra", ha dit el pilot d'helicòpters Richard Olsten, segon el Hawaii News Now.

Amb els bombers lluitant contra tres incendis importants, l'oest de Maui s'ha tancat a tothom excepte als treballadors d'emergència i als evacuats. Els focs, que van començar dimarts a la nit en una zona forestal, s'han estés ràpidament a diferents poblacions espentades per les fortes ratxes de vent de l'huracà Dora. Fins i tot s'han cremat parts de l'illa gran de Hawaii. Les autoritats del comtat xifren les hectàrees devorades en milers.

Els vents huracanats revifen els incendis a l'illa hawaiana de Maui
Els vents huracanats revifen els incendis a l'illa hawaiana de Maui / Dustin Johnson (Reuters)
Vista aèria de la ciutat de Lahaina després de l'incendi
Vista aèria de la ciutat de Lahaina després de l'incendi / Richard Olsten/Air Maui Helicopters (Reuters)
Una zona totalment cremada prop d'un embarcader a Lahaina
Una zona totalment cremada prop d'un embarcader a Lahaina / Mason Jarvi (Reuters)

Almenys 4.000 turistes estaven intentant eixir de l'oest de Maui, han apuntat des del Departament de Transport de Hawaii. Tot i que almenys setze carreteres estan tancades, l'aeroport funciona completament i les companyies aèries han abaixat les tarifes i ofereixen exempcions per traure la gent de l'illa.

Les xarxes socials s'han omplit d'imatges esglaiadores que donen testimoni del pànic que es viu en aquests moments a la zona, coronada per núvols de fum que volen per damunt de platges i palmeres abans idíl·liques. "La gent local ho ha perdut tot. Han perdut sa casa i els seus animals. És devastador", ha subratllat Jimmy Tokioka, director del Departament d'Empresa, Desenvolupament Econòmic i Turisme de l'estat.

La situació a Hawaii recorda les escenes de devastació que s'han viscut en altres llocs del món aquest estiu a causa d'una onada d'incendis forestals històrica, alimentada pels registres de calor de rècord, i que han obligat a evacuar desenes de milers de persones a Grècia, Portugal i l'oest del Canadà, entre d'altres. El canvi climàtic causat per l'home, impulsat per l'ús de combustibles fòssils, està augmentant la freqüència i la intensitat d'aquests esdeveniments meteorològics extrems, diu la comunitat científica. Ja fa temps que adverteixen que els països han de reduir les emissions per evitar la catàstrofe climàtica.

També et pot interessar

stats