Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Així fou el robatori de joies més gran dels últims temps: 4.000 diamants del tresor reial de Saxònia

Sis lladres van assaltar la Volta Verda de Dresden, que custodia el tresor reial saxó, en un robatori sofisticat que els va permetre endur-se'n un botí de 113 milions

Imatge del moment del robatori de les peces de diamant captada per les càmeres de seguretat / Reuters

Un robatori de pel·lícula. En només uns minuts, van entrar per una finestra, van burlar el sistema elèctric, van trencar amb una destral les vitrines i es van emportar més de 4.000 diamants del famós museu Grüne Gewolbe de Dresden (Alemanya), conegut com la Volta Verda.

En només uns minuts, sis persones es van emportar fins a un centenar de xicotets objectes adonats amb brillants i diamants. El valor superava els 113 milions d’euros. Cinc dels sis autors d’aquell robatori, considerat el més gran dels temps moderns, s’enfronten ara a penes d’entre quatre i sis anys de presó després del juí celebrat aquest dimarts per a ratificar l'acord al qual han arribat les parts.

Va passar de matinada, poc abans de les cinc del 25 de novembre del 2019. Els lladres, d’un clan berlinés que també va robar unes monedes d'or al Museu Bode de Berlín, van accedir a la cambra on es custodia el tresor real de Saxònia, a l’antic palau del rei August el Fort. Les càmeres del museu i les alarmes van funcionar, però això no va ser cap impediment per als sis lladres. De fet, els assaltants, fins i tot van apagar la il·luminació del barri, en botar-li foc a uns cables.

Van entrar per una finestra d'un angle mort de les càmeres. Havien serrat els barrots de la reixa i, una vegada dins de l’immoble, van accedir a la sala de les joies. Les vitrines les van desfer amb una destral

Els sis lladres van entrar per una finestra que estava en un angle mort, per això les càmeres no els van detectar. Dies abans havien serrat els barrots perquè la reixa no es convertira en el primer impediment i, una vegada dins de l’immoble, van accedir a la sala on estaven les joies. Les vitrines grosses tampoc va ser cap entrebanc. Amb una destral les van desfer.

Quan el personal de seguretat es va adonar de la presència d’aquests sofisticats assaltants, a les 4:59 hores de la matinada, i va avisar la policia, els lladres ja havien eixit. Abans de la fugida, per a no deixar rastre, havien regat amb la bromera dels extintors tota la zona en la qual podien quedar petjades.

Se'n van endur un centenar d’elements entre botons, sivelles, adorns de barret, medalles, mànecs per a bastons i altres ornaments del tresor reial de Saxònia, que portaven incrustats brillants i diamants. Més enllà del valor econòmic, valorat per damunt dels 113 milions, estava en joc el valor històric i cultural d'aquestes joies.

De fet, durant la investigació es temia que els lladres hagueren descompost aquests objectes per a vendre'ls. Al final, només han aparegut 18 de les 21 caixes robades, algunes d'elles deteriorades i sense la totalitat del contingut.

Ara, la justícia ha condemnat cinc acusats, que hui tenen entre 24 i 29 anys. El sisé ha quedat absolt perquè tenia una coartada. Inicialment, no van confessar, però a finals de l’any passat van canviar d’opinió, la investigació va pegar un gir i alguns van decidir parlar i retornar el botí.

La fiscalia i la defensa havien arribat a un acord per a penes d’entre quatre i sis anys i nou mesos de presó. Era una pena significativament inferior a la que hagueren tingut de no col·laborar amb la justícia, que haguera sigut de 15 anys.

Quatre dels acusats van acceptar l'acord aquest dimarts, un altre tenia una coartada que li va permetre ser absolt i el sisé havia ajudat només en la preparació del robatori, motiu pel qual aspirava a una pena menys severa. 

També et pot interessar