França afronta una setmana clau per a evitar la cinquena onada de la pandèmia
El Consell de Ministres aprova aquest dilluns la vacunació obligatòria als sanitaris i el certificat de vacunació o test negatiu per a entrar en bars, centres comercials, transports de llarga distància o al teatre
França afronta una setmana clau per a intentar evitar una cinquena onada de la pandèmia davant el ràpid augment dels contagis, mentre el govern vol disparar el ritme de vacunació amb l'aprovació de mesures molt restrictives per als no immunitzats. En els últims dos dies, França ha superat els 10.000 casos diaris, la taxa d'incidència ha pujat un 50% en una setmana i en el Ministeri de Sanitat es tem que, a aquest ritme, se sumen de 60.000 a 120.000 contagis cada dia durant l'estiu.
El ritme de casos nous "és més fort que en onades precedents" a causa de l'elevat nivell de contagiositat de la variant delta, ha advertit el ministre de Sanitat, Olivier Véran. "Si tots estiguérem vacunats, el virus no tindria ningú per a infectar. Però no hem arribat ací", afig.
Tres departaments francesos han tornat a exigir l'ús de la mascareta a l'exterior i un d'ells, el dels Pirineus Orientals, molt turístic, ha imposat el toc de queda a la restauració entre les 23:00 i les 6:00 hores.
Mesures dràstiques i discutides
El president Emmanuel Macron va anunciar dilluns passat mesures dràstiques per a tallar els contagis sense tornar a afectar l'economia, que impliquen potenciar al màxim la vacunació, que serà obligatòria per als sanitaris i tots els qui treballen amb persones fràgils.
A més, s'exigirà el passaport sanitari (certificat de vacunació o test negatiu) per a accedir a bars, restaurants, transports de llarga distància, centres comercials o teatres. Des que Macron va anunciar les mesures, s'han concertat més de quatre milions de cites per a rebre vacunes.
El projecte de llei rebrà el vistiplau aquest dilluns en un Consell de Ministres del qual s'ha avançat la celebració per a poder portar el text el dimecres davant l'Assemblea Nacional. Allí, la majoria clara del partit de Macron (La República en Marxa, LREM), fa preveure una votació favorable sense problemes, la qual cosa no descarta crítiques molt dures entre els qui s'hi oposen.
Protestes per tot França
Unes 114.000 persones es van manifestar aquest dissabte per tot França (18.000 a París) per a protestar contra aquestes mesures en nom de la "llibertat" i enfront del que consideren una "dictadura sanitària". Per al ;inistre de Sanitat, els manifestants i els que s'hi oposen són "una ultraminoria".
Malgrat les protestes, les mesures tenen un suport majoritari, segons una enquesta de l'institut Ipsos per al diari Le Parisien, que apunta que un 69% dona suport a l'obligatorietat de la vacunació dels sanitaris. A més, un 62% està a favor que les persones no vacunades tinguen restringit l'accés a llocs públics.
No obstant això, la possibilitat de discriminar els que rebutgen vacunar-se amenaça de generar fets violents. El president de l'Assemblea Nacional, Richard Ferrand, ha presentat una demanda per les amenaces de mort rebudes per alguns diputats si voten a favor del projecte de llei i per alguns atacs a oficines locals de parlamentaris. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha demanat als prefectes departamentals que reforcen la seguretat de parlamentaris i representants regionals o locals davant la multiplicació d'aquests incidents.
França demana als espanyols una PCR negativa
De moment, França exigeix des de diumenge tests negatius de menys d'un dia als viatgers no vacunats procedents d'Espanya, Portugal, el Regne Unit, els Països Baixos, Grècia i Xipre. I quatre països amb situació sanitària greu (Cuba, Tunísia, Indonèsia i Moçambic) estan en la llista roja de mesures especials. Així, França impedirà l'entrada de viatgers espanyols que no estiguen vacunats si no entreguen una prova negativa de coronavirus feta 24 hores abans.