A França, burlar-se de l'accent de poble pot eixir molt car
Discriminar algú pel seu francés amb accent regional s'inclourà en el Codi Penal amb penes d'un any de presó i multes de 45.000 euros.
La glotofòbia o discriminació lingüística està molt estesa a França. Segons una enquesta, onze milions de ciutadans, el 16% de la població, asseguren que s'han sentit discriminats a l’hora de buscar faena per parlar amb un accent que no es correspon amb els estàndards de París. Per a evitar aquesta discriminació, l'Assemblea Nacional ha fet el primer pas, i ha aprovat sancionar la glotofòbia i celebrar la riquesa del francés.
El neologisme 'glotofòbia' està constituït pel prefix 'gloto' (llengua) i 'fòbia' (odi o rebuig). A partir d'ara, discriminar algú pel seu accent, sobretot en qüestions laborals, o bé burlar-s’hi, s'inclourà en el Codi Penal amb penes d'un any de presó i multes que poden arribar als 45.000 euros. El projecte de llei que combat la discriminació lingüística s'ha aprovat amb 98 vots a favor i 3 en contra. Ara, per a ser inscrita en el Codi Penal caldrà que siga acceptada també al Senat.
La meitat dels francesos tenen un accent regional, és a dir, no parlen el francés considerat estàndard. Per exemple, el primer ministre, Jean Castex, té accent meridional, i és un dels més estigmatitzats. Aquest estiu, quan es va donar a conéixer el seu nomenament les burles sobre el seu accent es van estendre en les xarxes socials, fins i tot en alguns mitjans.
En la sessió a l'Assemblea Nacional la diputada Maina Sage, originària de la Polinèsia francesa, ha qualificat d'"una forma de racisme" les dificultats en què es troben les persones que parlen amb un accent dels territoris d'ultramar, segons recull TV3. Per la seua banda, Patricia Mirallès ha evocat els records dolorosos de les "burles" cap a l'accent "pied-noir", característic dels colons a Algèria.