França pateix un "un atac massiu" a la xarxa ferroviària hores abans d'inaugurar els Jocs Olímpics

Les autoritats parisenques denuncien un "intent" de sabotatge coordinat contra les línies d'alta velocitat que afectarà uns 800.000 viatgers

L'estació de Bordeus-Sant Joan, de gom a gom este divendres
L'estació de Bordeus-Sant Joan, de gom a gom este divendres / Susana Vera (Reuters)

França ha patit este divendres un atac organitzat contra la xarxa de trens d'alta velocitat a la rodalia de París que ha causat problemes greus en el trànsit i que ha tingut lloc just el dia de la inauguració dels Jocs Olímpics. Poques hores abans de la cerimònia, prevista per a les 19:30 hores, la presidenta de la regió de París, Valérie Pécresse, ha denunciat "un intent de desestabilització de França" en una jornada clau per al país.

Durant la matinada s'han registrat diversos incendis provocats de manera coordinada en conductes de cables d'alimentació de la senyalització i de comunicacions per a tractar de sabotejar la circulació ferroviària. L'empresa nacional francesa de ferrocarrils (SNCF) ha comunicat "un atac massiu" destinat a paralitzar la xarxa de trens d'alta velocitat (TGV) i que afecta tres de les quatre línies de París. Es calcula que esta incidència repercutirà sobre 800.000 viatgers en els pròxims dies.

Les autoritats assenyalen que els problemes de circulació s'estendran almenys durant tot el cap de setmana i no sols es produeixen en el dia de la cerimònia d'inauguració dels JJOO, sinó que també coincideixen amb un divendres molt especial per a l'eixida i entrada de vacances d'estiu.

Les línies afectades, amb retards i suspensions, són les dels eixos nord (que inclouen també els TGV a Londres, Brussel·les, Amsterdam i Alemanya), oest (Bretanya i Bordeus) i est (Estrasburg i Frankfurt). Les estacions del Nord, de l'Est i de Montparnasse, han quedat especialment perjudicades, amb milers viatgers afectats des del matí. El quart eix dels TGV de París, el sud-est (Lió, Marsella), s'ha salvat perquè l'intent de sabotatge contra la línia "s'ha frustrat", ha detallat l'SNCF. La presidenta regional Pécresse ha precisat que en esta quarta línia els vigilants han hagut d'eixir en persecució dels sabotejadors, que s'han fugat. A més, ha detallat que sols en el dia de hui la xifra d'usuaris de tren afectats ronda els 250.000, per això demana no acudir a les estacions ferroviàries llevat que reben un missatge de l'SNCF.

L'elecció dels punts on s'han provocat els incendis fa pensar a les autoritats franceses que els autors, a més d'estar coordinats, tenen coneixements tècnics. El ministre de Transports, Patrice Vergriete, ha qualificat els fets com "un acte criminal escandalós" en una roda de premsa per a informar del que havia ocorregut, i ha ressaltat la "coordinació" dels focs, tots aproximadament "a la mateixa hora", cap a les quatre de la matinada, amb artefactes incendiaris. Els responsables escaparen dels llocs en camionetes.

El president d'SNCF, Jean Pierre Farandou, ha considerat els sabotatges "un atac a França i als francesos" en la compareixença que ha fet juntament amb el ministre. I ha anticipat que el treball de reparació serà molt delicat, ja que les flames han danyat canalitzacions amb fins a 500 cables elèctrics i de fibra òptica. "Cal reparar cable per cable, és un treball quasi d'orfebreria", ha puntualitzat un alt responsable de l'empresa que també ha participat en la roda de premsa.

El prefecte de París, Laurent Nuñez, ha anunciat així mateix l'enviament de reforços policials a les principals estacions de la capital per a garantir la seguretat dels passatgers i de les instal·lacions.

Una ciutat blindada

París s'ha vestit de gala este divendres per a acollir una cerimònia que es preveu espectacular. L'expectació és màxima, també perquè serà la primera vegada que l'acte d'inauguració de les Olimpíades té lloc fora d'un estadi. El món recorrerà la capital francesa a través del Sena, acompanyant les embarcacions que transportaran més de 8.000 atletes, a través d'un espectacle que durarà quasi quatre hores i del qual no es coneixen molts detalls.

Per a l'ocasió, i donades les característiques inusuals de la gala, la seguretat ha estat una de les principals preocupacions dels Jocs, especialment amb França en nivell màxim d'alerta antiterrorista des dels atemptats de Hamàs perpetrats l'octubre passat a Israel i la consegüent repressió contra Gaza. Les autoritats han blindat la ciutat amb un fort dispositiu integrat per 45.000 agents addicionals, que se sumaran cada dia als 35.000 que estaran de servei cadascuna de les jornades olímpiques. A més, uns 10.000 militars i milers de vigilants privats completen l'operatiu.

Des de fa una setmana, l'àrea del recorregut de la cerimònia és pràcticament un búnquer al qual només es pot accedir amb un salconduit sol·licitat prèviament, fins i tot per als residents parisencs de les zones d'este denominat perímetre gris.

També et pot interessar

stats