La Franja de Gaza, a l’espera de l’arribada de la necessària ajuda humanitària
Fa una setmana que el poble palestí pateix el bloqueig d’Israel i es troba sense aigua ni menjar
L'ajuda humanitària podria començar a entrar aquest divendres a la Franja de Gaza des de la frontera amb Egipte, però de manera limitada. Israel hi deixarà entrar una vintena de camions, ni la quarta part del que necessita una població que fa dies que està sense aigua ni menjar. Abans de la guerra, els habitants de Gaza depenien del centenar de camions que entraven cada dia.
La Franja de Gaza es troba assetjada després de l’atac de Hamàs el 7 d’octubre, el més mortífer en anys, amb uns 1.300 morts israelians. Un assalt que va provocar una escalada de la violència, i que es va agreujar l'11 d’octubre quan la població va començar a patir talls en l’electricitat i es va quedar pràcticament sense reserves alimentàries.
Davant aquest escenari, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha expressat l'esperança que hui puguen entrar a Gaza els camions amb ajuda humanitària de l'organització, si es compleixen les promeses d'Egipte i Israel i finalment queda obert el pas de Rafah. "Els nostres camions estan carregats, llestos per a entrar, i treballem amb les societats de la Mitja Lluna Roja d'Egipte i Palestina per a portar subministraments al més prompte possible, esperem que divendres", ha indicat Tedros en la roda de premsa setmanal.
L'organització espera que quatre avions amb unes quaranta tones d'ajuda suplementària procedents del centre logístic de l'OMS a Dubai (Emirats Àrabs) puguen aterrar a la Franja la setmana que ve, després de la que van aconseguir fer arribar també per via aèria dissabte, però en un sol vol. "Inclouran medicines per a tractar a ferits, malalts d'afeccions cardiovasculars, càncer i diabetis, així com altres subministraments essencials per a respondre les necessitats d'unes 300.000 persones, incloses dones embarassades", ha explicat el màxim responsable de l'OMS.
Dia rere dia, els efectes de la guerra entre Hamàs i Israel s’agreugen. Els bombardejos ja han deixat 3.700 morts al poble palestí, 1.500 d’ells xiquets i xiquetes. A aquestes xifres s’afegeixen el nombre de persones desplaçades, que es calcula al voltant del milió de palestins i palestines refugiades en campaments improvisats. A més, el Ministeri de Sanitat denuncia que quatre hospitals haurien deixat de funcionar, o pels danys o per la falta d’electricitat.
Mentrestant, des del govern de Benjamin Netanyahu asseguren que han mort més de deu alts càrrecs del grup islamista.