El fred siberià congela els avanços a Ucraïna durant el Nadal ortodox

Les temperatures descendiran aquesta setmana fins als 12 graus sota zero en el nord i l'est d'Ucraïna, l'epicentre dels combats

Soldats ucraïnesos en una trinxera plena de neu
Soldats ucraïnesos en una trinxera plena de neu / X: @ZelenskyyUa

Les baixes temperatures semblen haver congelat durant el Nadal ortodox els avanços a Ucraïna, on el fred siberià amenaça d'estancar encara més les posicions de tots dos bàndols en tot el front de batalla.

En el missatge de Nadal, el president rus, Vladímir Putin, va parlar diumenge de "bondat, misericòrdia i justícia", i va lloar als religiosos que ajuden els "herois" que participen en la campanya militar, però no va haver-hi ni rastre de compassió amb l'enemic.

Putin va assistir a la missa del Gall en companyia de familiars dels caiguts en les files de l'exèrcit rus, xifra que es manté en 5.937 des de setembre del 2022, encara que fonts independents parlen de prop de 50.000 morts.

Fa un any, Putin va atendre la petició d'un dels seus principals aliats, el patriarca de l'Església ortodoxa, Ciril, i va decretar una treva nadalenca de 36 hores. Eixe gest unilateral va ser rebutjat per Kíiv i els aliats occidentals, per la qual cosa els combats no van cessar en cap moment.

En aquesta ocasió, la treva es va descartar després de la mort de 25 civils en l'atac de l'artilleria ucraïnesa el 30 de desembre contra la ciutat de Belgorod.

Putin va prometre que aquest atac no quedaria "impune", la qual cosa es va traduir en els intensos bombardejos de l'última setmana, que dissabte van deixar més d'una desena de morts només a la regió de Donetsk i diumenge, altres dos a la meridional Kherson.

Fred àrtic en tot el front

L'onada de fred àrtic que ha assolat durant els últims dies la part europea de Rússia sembla haver arribat al front. Els serveis meteorològics pronostiquen que les temperatures descendiran aquesta setmana fins als 12 graus sota zero en el nord i l'est d'Ucraïna, l'epicentre dels combats. Fa un any, l'hivern va retardar la contraofensiva ucraïnesa fins al juny.

Mentre les tropes ucraïneses segueixen a la defensiva, les russes no desisteixen de l'obstinació d'envoltar el bastió d'Avdíivka, principal objectiu de l'ofensiva russa d'octubre, encara que sense més rèdits territorials.

De fet, l'Estat Major ucraïnés ha repel·lit un total de 24 atacs enemics en els voltants d'Avdíivka i altres nou no lluny de Màrinka, sota control rus des de mitjan desembre.

Al seu torn, l'exèrcit ucraïnés s'ha centrat a colpejar la rereguarda russa. Kíiv va aconseguir destruir un estratègic pont ferroviari a mitjan construir i que havia de servir de baula logística entre la Rússia continental i l'annexionada península de Crimea.

També et pot interessar

stats