La frontera espanyola amb el Marroc reobri després de 795 dies
Fins al 31 de maig es limita l'accés als "ciutadans i residents a la Unió Europea i a aquelles persones autoritzades a circular en l'espai Schengen"
Les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla amb el Marroc han obert la mitjanit d'aquest dimarts en una primera fase restringida a ciutadans de la Unió Europa i amb permís per a circulació en territori Schengen dins de la reobertura gradual pactada entre tots dos països per a evitar incidents. Queden pendents possibles canvis legals sobre visats, posar en marxa les duanes per a mercaderies i completar les obres de millora en les tanques.
Es posa fi a dos anys i dos mesos de tancament dels passos fronterers d'El Tarajal, a Ceuta, i de Beni-Enzar, a Melilla, des que al març de 2020 va esclatar la crisi sanitària per la pandèmia de la covid i la posterior crisi diplomàtica entre els dos països. Es tracta de dos punts especialment sensibles pel trànsit de portadors i de centenars de marroquins que passaven de manera habitual a les dues ciutats autònomes espanyoles.
A partir del 31 de maig s'obrirà una segona fase en la qual podran accedir "els treballadors transfronterers legalment reconeguts". Les dades que gestionen les autoritats de Ceuta xifren en 141 els treballadors englobats en aquesta categoria que compten amb la documentació en regla, dins d'un cens que superava els 2.400 fins que es va tancar la frontera per la covid, la immensa majoria treballadores de la llar.
La reobertura es produeix després d'acordar Espanya i el Marroc un full de ruta tancat després del suport del president del govern, Pedro Sánchez, al pla marroquí sobre el Sàhara i amb el seu viatge per a reunir-se amb Mohamed VI. La frontera marítima ja es va reobrir i s'ultimen els preparatius per a reprendre l'operació Pas de l'Estret.
Queden pendents qüestions com reprendre el funcionament de la duana de Melilla i obrir-ne una a Ceuta per a regular el trànsit de mercaderies i combatre el contraban, a més de possibles modificacions legals per a exigir visats com a condició d'accés i posar fi a les excepcions amb les províncies limítrofes. També es considera introduir canvis en la llei d'asil.
Les tanques perimetrals de Ceuta i Melilla s'han sotmés a una profunda remodelació per a, entre altres qüestions, retirar les concertines i col·locar noves estructures per evitar escalar-les. Tot s'enquadra en la denominada "frontera intel·ligent" que Interior vol que estiga plenament en funcionament enguany i que inclou la renovació del circuit de càmeres de seguretat.