El G7 acorda prestar a Ucraïna 46.000 milions d'euros procedents dels actius congelats a Rússia

L'OTAN aprovarà a Brussel·les coordinar ajuda per a Ucraïna i demana almenys 40.000 milions a l'any

Els membres del G7 a Itàlia
Els membres del G7 a Itàlia / Ettore Ferrari (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de juny 2024 - 09:37 Actualitzat: 13 de juny 2024 - 14:45

El G7 ha arribat a un acord "provisional" per a concedir a Ucraïna un préstec d'uns 46.000 milions d'euros que es finançarà amb els interessos generats pels actius del Banc Central Eus que es troben congelats a la Unió Europea i especialment a Bèlgica.

Una font familiaritzada amb les deliberacions internes del G7 ha dit a EFE que els negociadors dels països han arribat ja a un acord "provisional" que encara ha de rebre el vistiplau formal de cadascun dels líders, encara que no es preveu que cap el bloquege.

S'espera que l'acord final siga anunciat este mateix dijous quan el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, participe al costat dels líders del grup en una sessió específica sobre Ucraïna durant la cimera que se celebra a la Pulla, al sud d'Itàlia.

Els líders del G7, les set democràcies més riques del món, han començat este dijous una cimera al sud d'Itàlia amb l'ajuda a Ucraïna com a tema central.

El fòrum, que se celebra en el luxós hotel Borgo Egnazia de la regió italiana de la Pulla, ha arrancat oficialment a les 10:30 hores amb la foto de família.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha donat la benvinguda als presidents dels Estats Units i França, Joe Biden i Emmanuel Macron; els primers ministres del Canadà, el Regne Unit i el Japó, Justin Trudeau, Rishi Sunak i Fumio Kishida, i al canceller alemany, Olaf Scholz. En el G7 també estaran la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, Charles Michel.

La primera sessió s'ha centrat en Àfrica, el canvi climàtic i el desenvolupament, ja que la cimera ha convidat diversos països africans i del golf Pèrsic, així com organitzacions com el Fons Monetari Internacional.

A les 14:00 hores, els líders han rebut Zelenski, que arriba a la recerca de més ajuda i finançament i a l'espera d'un préstec o d'acords sobre els fons russos congelats a la Unió Europea i altres llocs del planeta.

La reunió estarà dividida en dues trobades: una amb Zelenski i una altra posterior amb el G7 reunit en solitari.

Este dijous s'espera també l'arribada del president de l'Argentina, Javier Milei, convidat personalment per Meloni, i del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, en qualitat de responsable de torn del G20, i tots dos participaran en la cimera divendres.

L'OTAN aprovarà coordinar ajuda per a Ucraïna i demana almenys 40.000 milions a l'any

D'altra banda, els ministres de Defensa de l'OTAN iniciaran este dijous una reunió de dos dies a Brussel·les en la qual esperen aprovar un pla perquè l'Aliança coordine l'ajuda militar internacional per a Ucraïna, que calcula que hauria de ser d'almenys 40.000 milions d'euros a l'any.

"Des que Rússia va començar la invasió a gran escala el 2022, els nostres aliats han proporcionat 40.000 milions d'euros en suport militar a Ucraïna cada any. Hem de mantindre este nivell de suport com a mínim i durant el temps que siga necessari", ha indicat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

En esta cita els ministres esperen enllestir propostes a les quals donaran llum verda els líders de l'Aliança en la seua cimera de juliol a Washington.

Indústria militar

Els ministres de Defensa també es dedicaran a avançar cap a "un nou compromís" per a impulsar la indústria de la defensa, que aprovaran els líders aliats en la cimera de Washington, segons Stoltenberg. "Això ens permetrà augmentar la producció militar i enviar un senyal de demanda a llarg termini a la indústria", va comentar.

Ha afegit que els contractes amb la indústria de la defensa estan augmentant i ha detallat que els Estats Units han duplicat la producció de munició de 155 mil·límetres, dels 14.000 projectils al mes als 28.000, i que arribaran als 100.000 al mes "en el futur pròxim".

També et pot interessar

stats