Gaza s'endinsa en una catàstrofe humanitària mentre Israel intensifica els bombardejos
Les autoritats de la Franja xifren en almenys 49 els civils morts pels últims atacs durant la matinada
La Franja de Gaza està immersa en una catàstrofe humanitària després de deu dies sotmesa al setge total i els atacs aeris de l'exèrcit israelià. Sense subministraments bàsics com aigua, combustible ni aliments, la situació de la població civil empitjora cada hora mentre la diplomàcia internacional redobla la pressió perquè Israel accedisca a obrir un corredor humanitari al pas de Rafah, que comunica l'enclavament palestí amb Egipte. El temps s'acaba per a les vora 2,2 milions de persones que malviuen en aquest territori, que les forces israelianes bombardegen sense treva com a resposta a l'atac brutal que la milícia armada Hamàs va perpetrar el passat 7 d'octubre amb vora 1.300 morts. Del costat palestí, les víctimes mortals ja sobrepassen les 2.800, de les quals un miler són menors, segons les autoritats de Gaza.
Només durant l'última nit almenys 49 palestins han perdut la vida en els atacs que l'aviació comandada per Tel-Aviv ha llançat sobre les ciutats de Khan Yunis i Rafah. L'agència de notícies palestina Wafa n'eleva la xifra a 71. D'aquestes persones, almenys 28 —entre les quals hi ha menors i dones— han faltat per un atac contra un edifici de cinc plantes, mentre que altres deu han mort i diverses van resultar ferides en una escola on s'havien refugiat, al barri japonés de Khan Yunis. Així mateix, altres sis civils han perit pels bombardejos en un habitatge al barri europeu, a la mateixa zona.
Israel s'ha compromés a aniquilar Hamàs, que controla Gaza des de 2007, després que pistolers vinculats amb aquest moviment paramilitar palestí perpetraren una matança massiva de civils durant un atac en ciutats del sud d'Israel, el més mortífer en els 75 anys d'història del país. L'exèrcit israelià bombardeja sense treva la Franja de Gaza i ha deixat sense casa vora la meitat de la població. Ha imposat un bloqueig total sobre l'enclavament i fins ara ha interceptat tota l'ajuda humanitària, inclosos aliments, combustible i material mèdic.
Els camions que transportaven subministraments vitals per a Gaza han arribat al pas egipci de Rafah, l'únic punt d'accés a l'enclavament fora del control d'Israel. Un testimoni ha assenyalat a l'agència Reuters que uns 160 vehicles havien eixit de la ciutat veïna d'Al-Arish (Egipte), on han estat bloquejats mentre la diplomàcia, encapçalada pels Estats Units, intentava durant dies obrir la ruta.
El secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken, ha anunciat la visita del president, Joe Biden, aquest dimecres a Israel per a mostrar suport al primer ministre del país, Benjamin Netanyahu. I ha assegurat que el mandatari hebreu ha acceptat desenvolupar un pla per a permetre l'entrada d'ajuda humanitària per als civils de Gaza “de manera que no beneficie Hamàs”, tot i que de moment no s'han donat més detalls. “El president escoltarà d'Israel el que necessita per a defendre el seu poble mentre continuem treballant amb el Congrés per a satisfer aquestes necessitats”, ha dit Blinken, també de visita a Tel-Aviv.
Mentrestant, les forces armades israelianes continuen l'ofensiva per aire. Aquest dimarts ha afirmat haver colpejat més de 200 objectius de Hamàs a la Franja i haver matat membres de l'organització, entre ells un dels seus dirigents. Segons fonts del cos militar, es tracta d'Osama Mazini, cap del Consell de la Xura, el màxim òrgan de presa de decisions polítiques del grup islamista.
Israel diu que els combatents de Hamàs tenen captius 199 ostatges. Per la seua banda, la milícia palestina ha deixat clar que vol intercanviar els israelians que tenen sota custòdia per 6.000 palestins que hi ha tancats en presons d'Israel.