Gisèle Pelicot: “Nosaltres no hem de tindre vergonya, són ells”

En la represa del juí contra els seus abusadors, ha afirmat que el perfil del violador "pot estar en la família o els amics”

Giséle Pelicot a l'exida del jutjat este dimecres després de la represa del juícontra els seus violadors
Gisèle Pelicot a l'exida del jutjat este dimecres després de la represa del juícontra els seus violadors / Manon Cruz (Reuters)

Gisèle Pelicot ha tornat este dimecres al Tribunal d'Avinyó (França), ja que s’ha représ el juí contra els més de cinquanta homes que l’han violat reiteradament i el seu marit, que la va drogar durant deu anys perquè altres homes abusaren d’ella. 

Davant de les declaracions d’algunes familiars i parelles dels seus violadors, que han afirmat este dimecres que eren “homes excepcionals”, la francesa ha dit que ella també tenia “un home excepcional”.

“Estes mares, germanes, dones, han contat que els seus germans i marits eren excepcionals. Jo també tenia un home excepcional, però el perfil del violador pot estar en la família, en els amics”.

Pelicot va demanar que el juí fora a cara descoberta, perquè tot el món coneguera les cares i la identitat dels violadors, i ha rebut el suport de desenes de dones i alguns homes cada dia que ha anat al jutjat. Este dimecres també l’han aplaudit, l’han animat i li han donat les gràcies per la seua valentia, potser amb més força pel fet que hui es reprenia el juí contra els seus violadors. A més, en arribar, s’ha trobat amb un antic professor de teatre que li ha regalat una orquídia i un llibre.

El juí és a porta tancada, però diversos mitjans de comunicació que el cobreixen han traslladat les declaracions de la jornada de hui. 

“He pres consciència que no he de tindre vergonya, no tinc res a retraure'm, he patit cent violacions”, ha assegurat.

També ha dit que la seua sol·licitud d'un juí obert i el seu consentiment al fet que s'hagen mostrat vídeos de les violacions es deu al fet que vol que totes les víctimes de violació puguen dir que, “si la senyora Pelicot ho ha fet, ho podem fer també”. “No vull que tinguen por, nosaltres no hem de tindre vergonya, són ells. La vergonya ha de canviar de bàndol”, ha insistit.

“Soc una dona completament destruïda i no sé com m'alçaré. No sé si la meua vida serà suficient per a entendre tot el que m'ha ocorregut” Gisèle Pelicot

No obstant això, ha reconegut estar “destruïda” als seus 72 anys: “Soc una dona completament destruïda i no sé com m'alçaré. No sé si la meua vida serà suficient per a entendre tot el que m'ha ocorregut”.

A preguntes dels advocats de les defenses, Gisèle Pelicot ha afirmat que “entén” les peticions de perdó d'alguns acusats, però que per a ella són “inaudibles” perquè només s’excusen a ells mateixos. 

Així mateix, ha aprofitat el seu nou testimoniatge per a reiterar que no hi ha diferents graus de violacions: “Hi ha violació i ja”, després que alguns advocats hagen tractat de rebaixar la gravetat de les accions dels seus clients.

“Per a mi són violadors i ho continuaran sent”, ha sentenciat, mostrant el seu enuig per alguns dels testimonis dels acusats i algunes de les preguntes dels advocats defensors que ha qualificat d’“humiliants”. “Van vindre a violar-me, és tan degradant el que escolte en esta sala”, ha postil·lat. I ja no ha pres més la paraula en la sessió d’este dimecres. 

També et pot interessar

stats