Google afronta als Estats Units el primer gran juí antimonopoli de l'era d'internet

El gegant tecnològic compta amb el 90% del mercat de motors de cerca als EUA i el 91% a escala mundial

Logo de Google en una tenda de Nova York
Logo de Google / Reuters

El juí al gegant tecnològic Google, denunciat pel govern dels Estats Units per presumptes pràctiques de monopoli, comença aquest dimarts a Washington. Suposa així la major amenaça legal que l'empresa haja enfrontat mai.

El procés es desenvoluparà en el tribunal del districte de Columbia i està previst que dure al voltant de deu setmanes, en les quals mitjançant testimonis d'alts executius tecnològics, enginyers, economistes i acadèmics tractarà de reflectir com la companyia nord-americana es va convertir en la líder dels motors de cerca per internet.

El Departament de Justícia ha passat tres anys construint el cas, que es va iniciar quan el republicà Donald Trump (2017-2021) era president i que hereta ara el demòcrata Joe Biden, que va arribar al poder en 2021. Per a defensar-se, la tecnològica ha contractat centenars de persones, tres poderosos bufets d'advocats i ha gastat milions de dòlars en honoraris legals, asseguren mitjans com The New York Times.

Segons el Departament de Justícia, Google va destrossar il·legalment la competència pagant a les empreses perquè el seu motor de cerca fora el predeterminat en els seus dispositius i plataformes, entre elles a Apple, perquè triara el seu motor en l'iPhone. Així, afirma l’executiu en una demanda a la qual s'han sumat una coalició de 38 fiscals generals estatals, Google hauria mantingut un monopoli a través d'aquests acords, la qual cosa dificultava als consumidors l'ús d'altres aplicacions. Dades de la companyia d'anàlisi de dades Similarweb apunten que Google acapara el 90% del mercat de motors de cerca als Estats Units i el 91% a escala mundial.

Google es defensa dient que la gent “l’usa perquè vol” 

No obstant això, Google ha assegurat que els seus acords amb Apple i altres empreses no eren exclusius i que els consumidors podien alterar fàcilment la configuració predeterminada dels seus dispositius per a triar motors alternatius. A través d'un comunicat del seu responsable d'assumptes globals, Kent Walker, sosté que la demanda "té greus defectes" i que en el juí es demostrarà que els acords de distribució "reflecteixen les eleccions dels navegadors i els fabricants de dispositius en funció de la qualitat" dels serveis i de les preferències dels consumidors.

"Facilitar que les persones obtinguen els productes que desitgen beneficia els consumidors i té el suport de la llei antimonopoli estatunidenca. En resum, la gent no usa Google perquè ha de fer-ho, sinó perquè vol", apunta Walker, qui com a assessor jurídic principal està supervisant la defensa de l'empresa.

També et pot interessar

stats