El govern de Maduro diu que l'opositora María Corina Machado ha fugit a Espanya i ella ho nega: "Estic a Veneçuela"

La líder antichavista, en parador desconegut des de les eleccions presidencials de juliol, assegura que el règim bolivarià està "desesperat" per saber on està i avisa que no els donarà "el gust"

La líder opositora de Veneçuela, María Corina Machado, el passat 7 d'octubre
La líder opositora de Veneçuela, María Corina Machado, el passat 28 d'agost / Ronald Peña R. (EFE)

La líder antichavista María Corina Machado ha assegurat este dimecres que està "a Veneçuela". D'esta manera desmenteix el govern de Nicolás Maduro que, poc abans, havia acusat l'exdiputada de l'oposició d'haver "fugit del país cap a Espanya", on es troba exiliat el també opositor i candidat en les últimes eleccions presidencials veneçolanes Edmundo González Urrutia. "Els veneçolans saben que estic ací a Veneçuela, la gent ho sap i Nicolás Maduro també. El que passa és que estan desesperats per saber on estic i jo no els donaré eixe gust", ha dit Machado en una entrevista amb la cadena EVTV.

La dirigent de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) —que és la principal coalició opositora a Veneçuela—, ha assenyalat que el president del país caribeny està en un "univers paral·lel envoltat de guardaespatles" perquè "sap que el poble el va derrotar" en els comicis del passat 28 de juliol. Una cita amb les urnes en què, segons manté la formació antichavista, González Urrutia va ser el candidat "electe", malgrat que el Consell Nacional Electoral (CNE) va proclamar guanyador a Maduro.

Esta última polèmica entorn del parador de Machado, que viu en la semiclandestinitat des del dia de les eleccions, ha esclatat arran del fet que el règim de Maduro va dir dilluns en un acte televisat que "la Sayona" —com sol referir-se de manera despectiva a l'opositora— "també se n'ha anat" del país i "ha fugit" fins a "una taverna ben bona allà en un lloc d'Espanya". La Sayona és un personatge que, segons la literatura oral veneçolana, apareix en forma d'espectre i castiga els homes infidels. Encara que el cap d'estat esmentava aleshores el nom de la dirigent antichavista, el ministre de Comunicació, Freddy Ñáñez, va arreplegar estes declaracions i va assegurar en Telegram que, segons el Maduro, "María Corina Machado ha fugit del país cap a Espanya".

La política té prohibit eixir del territori veneçolà des de juny de 2014, fet pel qual el govern bolivarià presenta la fuga com un triomf del règim. "No li ho diguen a ningú, se n'ha anat del país, em diuen les meues fonts que ha fugit [...]. Són covards, són bons per a llançar missatges d'odi i intolerància, però se n'ha anat, li han arribat les maletes Gucci i se n'ha anat", acusava Maduro dilluns passat, sense donar cap nom.

González Urrutia, l'aspirant antichavista que va disputar el poder al bolivarianisme en les eleccions de juliol, va aterrar a Madrid el 8 de setembre, després de sol·licitar asil a causa de la "persecució" política i judicial que, segons va denunciar, havia patit a Veneçuela després dels comicis. Després de l'eixida de l'opositor, Machado, que assegura estar en "la clandestinitat" perquè tem per la seua "vida" i "llibertat", ha reiterat que continuarà lluitant des de Veneçuela, mentre que González Urrutia ho farà "des de fora".

També et pot interessar

stats