Greenpeace demana un 'compromís real' dels països per a superar 'l'era dels combustibles fòssils'

L'organització ecologista es mostra optimista amb els primers acords, però recorda que el fons de cooperació és 30 vegades inferior d'allò necessari

Un total de 118 països, entre d'altres, Espanya, ja han mostrat la seua disposició a triplicar l'objectiu de les renovables per al 2030

Tot i que la COP 28 s’ha iniciat amb un seguit d’acords i compromisos que milloren la cita anterior a Paris, la comunitat científica i les organitzacions de defensa del clima alerten que no són suficients. Pedro Zorrilla, representant de Greenpeace a la cimera, es mostra optimista alhora que escèptic: “Els discursos sempre són bones paraules, però després són ben distintes les accions”. 

El planeta necessita polítiques de canvi en l'espectre climàtic. El que s'ha decidit ja, apostar pel fons de catàstrofes climàtiques, obri noves perspectives. Zorrilla remarca que aquesta COP “ha començat bé” i que ara és el torn d’unes negociacions difícils per a superar “l’era dels combustibles fòssils”. 

Un total de 118 països, entre d'altres, Espanya, ja han mostrat la seua disposició a triplicar l'objectiu de les renovables per al 2030. A més d’aquest augment, Zorrilla recorda que calen mesures per a reduir ràpidament l’ús de combustibles fòssils, la qual cosa es complica per l’oposició “d’una forma molt frontal” d’alguns estats. 

Les conclusions de la conferència anterior van assegurar que, si no es prenien mesures dràstiques, la temperatura del planeta pujaria 4 graus. Amb les decisions que estan prenent-se ara, des de Greenpeace asseguren que l'escalfament se situaria entre els 2,5 i els 3 graus. Aquest canvi de temperatura, alerta el representat, podria tindre conseqüències “catastròfiques i incontrolables”. 

A Dubai, part dels Emirats Àrabs Units, on té lloc aquesta cimera, aquests dies es buscarà fixar una ruta per a eliminar els gasos d'efecte d’hivernacle per tal que l'escalfament es quede dins dels límits de seguretat. Per a això, des de Greenpeace demanen un “compromís real” de tots els països. En aquesta línia, ha recordat que el fons de cooperació és 30 vegades inferior del necessari.

També et pot interessar

stats