El grup de mercenaris Wagner usa les seues tropes com a "carn de canó" i mata el que no lluita
Biden assegura que els Estats Units no enviarà avions de combat F-16 a Ucraïna i Macron no ho descarta, però seria amb condicions
Els comandaments del grup de mercenaris Wagner, al qual s'atribueixen les últimes victòries russes al front ucraïnés, actuen amb els seus homes com si foren "carn de canó" i "acorralen als que no volen lluitar i els afusellen davant dels seus companys nouvinguts".
Així ho narra un excomandant d'aquest grup, Andrei Medvedev, a la cadena estatunidenca CNN des d'Oslo, on busca asil després d'haver desertat del grup que dirigeix Ievgueni Prigojin, oligarca rus i home de confiança del president Vladímir Putin.
"Van portar dos presoners que es van negar a anar a lluitar i els van afusellar davant de tots i els van enterrar justament en les trinxeres que havien cavat els aprenents", al·lega l'exmilitar, de 26 anys.
Medvedev, que diu haver servit anteriorment en l'exèrcit rus, es va unir a Wagner com a voluntari. Va creuar a Ucraïna uns deu dies després de firmar el seu contracte el juliol de 2021, servint prop de Bakhmut, la ciutat de primera línia del front a la regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna.
Un carnet de premsa fals creat per una ONG el va ajudar a escapar de Rússia. Ara assegura que el Grup Wagner manca d'estratègia i improvisa sobre el terreny.
També ha denunciat que als presoners que es van allistar se'ls va dir que les seues famílies rebrien una paga de cinc milions de rubles (uns 71.000 dòlars) si morien en la guerra. Però, en realitat, "ningú volia pagar", ha dit. Molts russos que van morir lluitant a Ucraïna van ser "simplement declarats desapareguts".
Els EUA no enviarà avions de combat F-16 a Ucraïna
El president estatunidenc, Joe Biden, ha subratllat que el seu país no enviarà avions de combat F-16 a Ucraïna, que reclama per a la seua defensa de la invasió russa.
El reforç de les Forces Aèries amb avions de combat de quarta generació com els F-16 estatunidencs s'ha convertit en una tasca prioritària del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que el passat 26 de gener en el seu habitual discurs nocturn va recalcar que "l'agressió russa pot i deu ser detinguda amb armament adequat".
Els Estats Units sí que va anunciar aquest gener que enviarà a Ucraïna 31 tancs Abrams i que començarà a entrenar immediatament en un tercer país soldats ucraïnesos en el seu ús i manteniment.
Macron no descarta el lliurament d'avions, però seria amb condicions
El president francés, Emmanuel Macron, ha assegurat que "res està exclòs" a l'hora d'ajudar a Ucraïna en la guerra contra Rússia, inclosos els avions de combat, però va mostrar cautela perquè aquest seria "un pas molt gran" i haurien de complir-se unes condicions.
Macron ha emfatitzat que els ucraïnesos no han sol·licitat el lliurament de caces de manera oficial. Així mateix, París exigiria el compromís per part de Kíiv que els potencials caces de guerra que s'entreguen s'utilitzaran únicament per a defensar als ucraïnesos, però no per a atacar territori rus.
Per part seua, el primer ministre neerlandés, Mark Rutte, es va mostrar molt caut i va subratllar que, de moment, "no es parla de lliuraments d'F-16 a Ucraïna, però tampoc n'hi ha sol·licituds".
La setmana passada, el govern alemany va donar llum verda a l'enviament, per primera vegada, de dos batallons de carros de combat Leopard 2 propis i d'altres països europeus a Ucraïna.