La guerra es pausa i dona una treva a la població civil de la Franja de Gaza
A les quatre de la vesprada hora local es produirà el primer intercanvi d'ostatges per presoners, tretze israelians per 39 palestins
A les set del matí i amb un dia de retard ha començat l'alto el foc temporal a la Franja de Gaza. La guerra entra en pausa durant quatre dies i donarà una treva perquè entre ajuda humanitària per a atendre la població civil palestina, després de 47 dies de bombardejos. Han sigut prop de set setmanes en què han mort 14.800 persones del costat palestí, vora cinc mil menors d'edat, i 1.200 israelians.
Israel ha apurat la data oficial de treva fins a l'últim minut. Una hora abans, segons ha confirmat la BBC, s'han registrat atacs aeris i foc de morter a Gaza, prop de la frontera. Un dels objectius dels bombardejos ha sigut l'Hospital d'Indonèsia, evacuat dijous. També hi ha hagut atacs al camp de refugiats de Nuseirat.
A les quatre de la vesprada hora local, les tres a la península Ibèrica, seran alliberats els primers tretze dels més de 230 ostatges que Hamàs té segrestats des del 7 d'octubre. Tretze dones i xiquetes, les famílies dels quals ja han sigut informades. A canvi, Israel deixarà en llibertat 39 presos palestins (24 dones i quinze adolescents acusats de terrorisme però sense delictes de sang). L'acord contempla el bescanvi progressiu, durant els pròxims quatre dies, de 50 ostatges per 150 palestins, totes dones i menors d'edat. La Societat de Presos Palestins denuncia que de l'esclat la guerra, 3.145 palestins han sigut detinguts a Cisjordània ocupada, una xifra que Israel redueix a 1.800 persones.
L'alto el foc, acordat amb la mediació de Qatar i Egipte, inclou l'entrada a la Franja d'ajuda humanitària per a alleujar la situació dels dos milions de persones atrapades en l'enclavament per la guerra i el setge israelià, que impedeix l'entrada i eixida de persones i queviures al territori, amb l'única excepció dels camions amb elements bàsics que han creuat amb comptagotes pel pas de Rafah, en la frontera egípcia. Durant la pausa, s'espera que creuaran cada dia més de 200 camions amb aigua, menjar i medicines, 130.000 litres de combustible i gas. Les previsions s'han complit aquest divendres, quan s'ha vist accedir a l'enclavament els primers combois.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat que dijous va efectuar l'evacuació de 151 pacients, acompanyants i sanitaris de l'Hospital Al-Shifa, la tercera que fa al complex sanitari, el principal de Gaza, que ha sigut escenari de combats durant més d'una setmana. L'OMS assegura que durant la treva intentarà evacuar el màxim nombre de pacients d'aquest i altres hospitals del nord de la Franja, assetjats durant dies per atacs: l'indonesi i All'-Ahli Arabi.
La treva coincideix amb la recta final del viatge de Pedro Sánchez a l'Orient Pròxim. El president del Govern ha anunciat que Espanya enviarà quatre tones d'equips mèdics a hospitals egipcis perquè atenguen els evacuats de la Franja, després de reunir-se amb el president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, juntament amb el primer ministre belga, Alexander de Croo. Sánchez ha agraït al-Sisi el "paper fonamental" que Egipte ha prestat en l'ajuda humanitària a la població palestina.
"Hem de detindre aquesta catàstrofe humanitària. L'ajuda ha d'entrar a Gaza a gran escala i amb regularitat", ha manifestat el cap de l'executiu espanyol, que en nom de la presidència rotatòria de la Unió Europea l'ha garantit el suport comunitari a Egipte. Sánchez ha insistit en l'aposta per la solució dels dos estats i la voluntat de Brussel·les d'armar una conferència internacional de pau en els pròxims mesos que avance en l'objectiu.
L'agenda de Sánchez inclou una trobada amb el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit i el desplaçament pas de Rafah, on està previst que reitere el ple compromís d'Espanya per a continuar incrementant l'ajuda a la cooperació per al poble palestí.