Els guionistes de Hollywood es declaren en vaga

La protesta està provocada per la precarització del gremi i l’amenaça de la intel·ligència artificial

L'oficina de The Writers Guild of America West
L'oficina de The Writers Guild of America West / Mike Blake

Una parada general de 10.000 guionistes que paralitzarà la indústria de l'entreteniment els pròxims quatre mesos. La precarització laboral és la queixa principal del gremi, però també veuen perillar el seu treball i reclamen que es prohibisca usar la intel·ligència artificial en qualsevol part del procés d'escriptura. Una petició que, de moment, ha rebutjat l'associació de productors més gran dels Estats Units.

Després que el Sindicat de Guionistes dels Estats Units (WGA) i l’Aliança de Productors de Cine i Televisió (AMPTP) no arribaren a un acord després de dies de negociacions, la vaga ha començat aquest dimarts, ja que consideren “que les respostes dels estudis han sigut totalment insuficients davant de la crisi existencial dels escriptors”.

El WGA reclama uns 600 milions de dòlars en augments salarials i altres beneficis com els “residuals”, que són les compensacions que reben els integrants de l’equip quan el seu producte torna a emetre’s en televisió. El sindicat es queixa que aquesta retribució ha quedat minvada per les plataformes de streaming. L’última vaga de guionistes va ser el 2007 i va durar més d’un mes. Això va suposar la pèrdua de 2.100 milions de dòlars i l’acomiadament de 37.000 professionals.

En un comunicat que publiquen mitjans locals, l’aliança AMPTP, que engloba grans estudis com Disney, Apple, Amazon, Paramount, NBC, Warner Bros. i Sony, van presentar “generosos augments” a la remuneració dels escriptors. Això no obstant, al·leguen que a causa de la magnitud d’altres peticions del WGA no veien possibilitats d'acord. Els escriptors reclamaven un nivell mínim de personal per a les sales de guionistes de televisió, així com un treball mínim garantit de setmanes per programa.

La irrupció de les plataformes de streaming ha fet incrementar les produccions televisives, però les condicions són més incertes, ja que en moltes sèries ha reduït el nombre de capítols. També el treball no remunerat en produccions no aprovades i les poques oportunitats per als nous talents són les dificultats a les quals s’enfronten els professionals.

El sindicat ha acusat les grans empreses de Hollywood de “devaluar encara més la professió de guionista” per les posicions “inamovibles” durant les negociacions. Entre les conseqüències més notables de la vaga estan les pauses quasi immediates de programes de televisió diaris, els xous d’entrevistes i altres projectes de l’actualitat. A més, les estrenes de sèries i pel·lícules podrien tindre retards significatius.

També et pot interessar

stats