Gustavo Petro demana la renúncia de tot el seu govern per a remodelar-lo
El president colombià aposta per un executiu "d'emergència" en ple xoc parlamentari amb els aliats dels partits tradicionals
El president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha demanat aquest dimarts la renúncia de tot el seu gabinet de ministres, segons han confirmat a Efe fonts de la Presidència. Una petició protocol·lària que anticipa una nova crisi de govern, la segona en menys d'un any de mandat. En un discurs institucional, l'exguerriller ha criticat les dificultats de tràmit que han tingut en el Congrés les reformes socials que ha impulsat, però no ha donat més detalls sobre els ajusts concrets que vol fer en l'executiu. Al febrer, Petro va botar-se la part de demanar dimissions i directament va cessar tres ministres: el d'Educació, Alejandro Gaviria; Cultura, Patricia Ariza; i Esport, María Isabel Urrutia.
Després de la breu intervenció, el mandatari ha publicat un fil de Twitter en què ha assegurat que farà un "replantejament del govern" per "les decisions polítiques preses hui". Això, en referència al fet que els tres partits tradicionals de Colòmbia —Conservador, Liberal i de la U— han ratificat que no donen suport a la reforma de la salut que la comissió setena de la Cambra de Representants ha aprovat aquest dimarts en el primer tràmit.
"La invitació a un pacte social per al canvi s'ha rebutjat. Els qui s'han enriquit amb l'ús dels diners públics no s'han adonat que la societat demana els seus drets i que això implica el diàleg i el pacte", ha escrit Petro. I agrega: "La coalició política pactada com a majoria ha acabat hui per decisió d'uns presidents de partit. Algun dels quals amenaça la majoria de la seua mateixa bancada (...) Malgrat el vot majoritari en les urnes que demana un canvi a Colòmbia, aquest s'intenta tancar amb l'amenaça i el sectarisme". Una situació, ha argumentat el dirigent, que els porta "a un replantejament del govern". L'actual gabinet està conformat per representants de la coalició esquerrana Pacte Històric, així com per membres dels partits de la U, Liberal i Conservador.
En el discurs d'aquest dimarts, durant el lliurament d'un premi a llauradors a la vall del Cauca (al sud-oest del país), Gustavo Petro ha assegurat que "hi ha una oportunitat encara tant del govern com de la societat colombiana perquè a través del diàleg i del pacte es puguen fer les reformes socials del canvi". Per a això, ha afegit, "cal decisió del govern, audàcia del govern i es necessita un moviment llaurador que s'alce en la dignitat". El mandatari ha apostat per un gabinet d'emergència perquè "el Congrés no ha sigut capaç d'aprovar uns simples articles molt pacífics que hagueren permés una millor democratització de la terra".
Una reforma de la salut qüestionada
Justament fa una setmana el president assegurava que la reforma a la salut és "la prova de foc" de la coalició governamental. "És la prova de foc de la coalició majoritària, són les reformes fonamentals que apliquen el programa de govern que el poble ha triat", expressava aleshores Petro. El canvi legislatiu es va presentar el 13 de febrer i pretén portar l'atenció sanitària a tots els racons i enfortir l'atenció primària i la prevenció de malalties, però ha sigut fortament criticat perquè busca modificar tot el sistema sense tindre en compte els èxits. Fins i tot l'expresident Juan Manuel Santos (2010-2018), pròxim a Petro en els assumptes de pau, li ha dit en un missatge en Twitter: "President Gustavo Petro: Colòmbia té un dels millors sistemes de salut en el món. No ho dic jo, ho diu la revista The Lancet. Per descomptat hi ha molt per millorar, però no podem destruir el que hem construït".