Guterres encarrega a un grup independent avaluar la Unrwa després d'acusacions d'Israel

L'equip, que liderarà l'exministra d'Afers Estrangers francesa Catherine Colonna, haurà de lliurar un informe preliminar al març del 2024, més un definitiu a l'abril, que es farà públic

Guterres, en l'assemblea general de les Nacions Unides a Nova York
Guterres, en l'assemblea general de les Nacions Unides a Nova York / Mike Segar (Reuters)

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha anunciat el nomenament d'un grup independent per a avaluar el treball de l'agència per als refugiats palestins (Unrwa), després que Israel ha acusat alguns dels seus membres de participar en els atacs de Hamàs del 7 d'octubre. El grup, que liderarà per l'exministra d'Afers Estrangers francesa, Catherine Colonna, haurà de lliurar un informe preliminar a Guterres al març del 2024, més un definitiu a l'abril. Aquest últim informe es farà públic.

Els investigadors, en concret, hauran d'identificar els mecanismes de la Unrwa per a "assegurar la neutralitat i respondre a les al·legacions o la informació que indica que aquest principi s'ha violat", segons detalla l''ONU en un comunicat. També hauran de fer recomanacions per a millorar i enfortir aquests mecanismes, si fora necessari, o fins i tot establir nous procediments.

Guterres ha deixat clar que les acusacions d'Israel arriben en un punt en què els treballadors de la Unrwa fan front a unes condicions extremadament dures, mentre tracten de proporcionar ajuda a dos milions de persones atrapades a la Franja de Gaza, sotmesa a constants bombardejos després del començament de les hostilitats entre Israel i Hamàs.

Les acusacions d'Israel van motivar díhuit països –entre altres, els EUA, el Japó, Alemanya i França– a anunciar la suspensió de les seues contribucions a l'agència, que ha assegurat que es quedarà sense fons abans que acabe el mes.

L'avaluació que ha anunciat hui el secretari general tindrà lloc en paral·lel a la investigació del departament d'Afers Interns de l'ONU sobre els dotze membres de la Unrwa acusats de participar en els atacs del 7 d'octubre, que segons Guterres podria llançar resultats en un termini de dues a tres setmanes. "La cooperació de les autoritats israelianes, que van fer aquestes al·legacions, serà clau per a l'èxit de la investigació", ha avisat Guterres en el comunicat.

Colonna tindrà el suport de l'Institut Raoul Wallenberg de Suècia, l'Institut Chr. Michelsen de Noruega i l'Institut Danés per als Drets Humans per tal de desenvolupar la seua avaluació.

També et pot interessar

stats