Guterres invoca per primera vegada l'article 99 de l'ONU per a evitar una catàstrofe humanitària a Gaza

Argumenta en la petició per escrit al Consell de Seguretat que evite el col·lapse a la zona i recorda que la comunitat internacional ha d'utilitzar la seua influència per a acabar amb aquesta crisi

El secretari general de l'ONU, António Guterres, el passat dilluns
El secretari general de l'ONU, António Guterres, en arxiu / David Dee Delgado (Reuters)

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha fet hui una crida excepcional al president del Consell de Seguretat perquè "pressione per a evitar una catàstrofe humana" a Gaza, a més de repetir la crida a un alto el foc humanitari. És la primera vegada des que va començar el mandat el 2017 que Guterres invoca l'article 99 de la Carta Fundacional de l'ONU, que estableix que el secretari general "pot cridar l'atenció al Consell sobre qualsevol tema que, al seu entendre, pot amenaçar el manteniment de la pau i seguretat en el món".

Guterres ha invocat l'article 99, "atesa la magnitud de pèrdua de vides humanes a Israel en tan curt període de temps", en referència als dos mesos de guerra que hui es compleixen des que el 7 d'octubre Hamàs va llançar diversos atacs per sorpresa a Israel, va matar 1.200 persones i es va emportar 200 ostatges. Més de 16.200 persones han mort i unes 7.000 estan davall de les runes des que va començar la guerra a Gaza fa dos mesos, segons el Ministeri de Sanitat a la Franja.

Hui mateix, el Programa Mundial d'Aliments ha advertit que la distribució d'aliments als gazians "s'ha tornat quasi impossible [perquè] posa en perill la vida dels treballadors humanitaris".

En aquests dos mesos, el Consell de Seguretat s'ha reunit en diverses ocasions per a tractar la guerra de Gaza, ja que s'ha vist emmanillat pels vetos creuats dels Estats Units o Rússia amb la Xina, i només el 15 de novembre el Consell va poder consensuar una crida a declarar "pauses humanitàries" en els combats —no l'alto el foc—, que no s'ha traduït en res concret.

Les constants crides de Guterres a l'alto el foc l'han portat a un agre enfrontament amb Israel, i el seu ministre d'Afers Estrangers, Eli Cohen, ha arribat a demanar-ne la dimissió.

A més, el govern d'Israel ha qüestionat el treball de diverses agències de l'ONU com l'Unicef, l'ONU Dones i la mateixa agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina (UNRWA).

Israel s'ha negat a declarar un alto el foc amb l'argument que només contribuiria a rearmar i reforçar Hamàs, quan el que tracta de fer amb els bombardejos a Gaza és erradicar Hamàs.

Pedro Sánchez mostra suport a Guterres

Poc després, el president del govern, Pedro Sánchez, ha mostrat el suport a Guterres en la invocació de l’article 99 a través de la xarxa social X (abans Twitter) i ha afirmat que “la catàstrofe humanitària a Gaza resulta insuportable”. El cap de l’executiu ha assegurat que comparteix “plenament” els motius del secretari general de les Nacions Unides. “Davant del risc de col·lapse imminent de la situació humanitària a Gaza, el Consell de Seguretat ha d'actuar immediatament i imposar un alto el foc humanitari”, ha escrit. 

També et pot interessar

stats