El secretari general de l'ONU llança una advertència al G20: "El món no pot continuar així"

Amb aquestes paraules s'ha dirigit als líders que participaran en la reunió que se celebra a Nova Delhi aquest cap de setmana

Antonio Guterres, en una imatge d'arxiu
Antonio Guterres, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha advertit aquest divendres als líders que participaran aquest cap de setmana en la cimera del G20 a Nova Delhi que el món "no pot continuar així" i que la falta d'unió dels països davant els problemes globals pot portar "a la catàstrofe".

El secretari general de Nacions Unides ha recordat que "les divisions estan creixent, les tensions s'estan revifant i la confiança s'està erosionant" el que "augmenta el risc de fragmentació i en última instància, de confrontació".

Guterres ha declarat que les institucions multilaterals "reflecteixen una època pretèrita", amb una arquitectura financera global "obsoleta, disfuncional i injusta" que, al seu judici, necessita "una reforma estructural profunda". "I el mateix es pot dir del Consell de Seguretat de les Nacions Unides", ha afegit per a demanar la reforma d'aquest organisme nascut al final de la II Guerra Mundial.

El secretari general de l’ONU ha reclamat als líders del G20 que demostren el seu lideratge en dos aspectes concrets: la lluita per a frenar el canvi climàtic i mantindre els dèsset objectius de desenvolupament sostenible marcats per Nacions Unides en el marc de l'Agenda 2030.

També ha recordat que els països del G20 són responsables del 80 % de les emissions contaminants globals i ha recalcat que "les mesures a mitges no evitaran un col·lapse climàtic". Per això, ha demanat que es lluite per l'objectiu de mantindre l'augment de temperatures globals per davall d'1,5 graus, s'avance en la transició a una economia verda i es pose en marxa un pacte de solidaritat climàtica pel qual els països més rics ajuden els emergents a reduir les emissions.

També et pot interessar

stats