Hamàs acatarà un alto el foc si així ho ordena la CIJ i Israel adverteix que ho rebutjarà

El Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU es pronuncia aquest divendres sobre les mesures cautelars a Israel per la guerra a Gaza, que deixa ja més de 26.000 morts

Habitatge en ruïnes a Gaza aquest dijous pel conflicte entre Israel i Hamàs
Habitatge en ruïnes a Gaza aquest dijous pel conflicte entre Israel i Hamàs / Amir Cohen (Reuters)

El grup islamista Hamàs ha assegurat que obeirà un alto el foc en la seua guerra contra Israel si així ho dictamina aquest divendres el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ). Una mesura que l'Estat jueu no contempla acatar, mentre continua la seua ofensiva en la Franja de Gaza, on ja sumen més de 26.000 morts.

A més, el Moviment de Resistència Islàmica Hamàs assegura en un comunicat que també alliberarà els més de cent ostatges que té en el seu poder si Israel "allibera els presoners palestins que té detinguts".

Però exigeix que l'estat jueu "pose fi al seu bloqueig de díhuit anys sobre Gaza i permeta l'entrada de tota l'ajuda humanitària necessària per a l'alleujament del poble palestí i la seua reconstrucció".

En el marc d'una acusació per genocidi interposada al desembre per Sud-àfrica contra Israel davant la CIJ, l'alt tribunal de l'ONU es reunirà aquest divendres en una sessió pública per a anunciar si concedeix les mesures cautelars sol·licitades que obliguen a Israel a un alto el foc immediat en la Franja de Gaza.

El govern israelià ja ha avançat que no té intenció de respectar el possible veredicte perquè, considera, "no té fonament", i ha expressat la seua confiança que la CIJ desestime les acusacions "espúries i enganyoses" de Sud-àfrica.

Pressió internacional per una treva

D'altra banda, diversos països continuen mediant per a aconseguir una treva, però les negociacions no han donat fruits perquè, aparentment, Hamàs sol·licita un cessament el foc permanent, una cosa a la qual el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, refusa vehementment.

Segons mitjans israelians, caps d'intel·ligència dels Estats Units, Egipte i Israel es reuniran a Europa la setmana vinent juntament amb autoritats de Qatar per a pressionar al grup islamista Hamàs i arribar a un acord que incloga l'alliberament dels ostatges a Gaza a canvi de l'alliberament de presos palestins i un cessament el foc temporal.

En l'àmbit diplomàtic, el viceprimer ministre italià, Antonio Tajani, la cancellera neerlandesa, Hanke Bruins Slot, i el ministre britànic d'Exteriors, David Cameron, es van reunir amb alts funcionaris israelians i palestins aquest dijous, per a proposar una treva.

Milers de palestins ixen al carrer per a exigir Israel i Hamàs la fi de la guerra

Però la pressió no sols ocorre en l'esfera política sinó també en la social, amb protestes ciutadanes a Israel i a Gaza. Milers de palestins han eixit als carrers de Khan Yunis, la regió més important del sud de la Franja de Gaza i bastió de Hamàs, per a exigir la fi de la guerra a Netanyahu i al líder local del grup islamista, Yahya Sinwar.

El portaveu en àrab de l'Exèrcit israelià, Avichay Adraee, va publicar en la xarxa social X un vídeo d'una manifestació similar a Gaza dimecres. "Senten els crits del seu poble, els seus fills i les seues dones, que expressen el seu descontentament amb la situació a la qual han espentat a Gaza. Arribaran aquests crits i demandes als amagatalls dels líders de Hamàs?", va escriure el portaveu.

Senten els crits del seu poble, els seus fills i les seues dones, que expressen el seu descontent amb la situació a la qual han espentat a Gaza. Arribaran aquests crits i demandes als amagatalls dels líders de Hamàs? Avichay Adraee - Portaveu en àrab de l'Exèrcit israelià

Mentrestant, a Tel-Aviv i Jerusalem també han crescut les manifestacions per l'alliberament dels ostatges, encara que això signifique arribar a un acord amb Hamàs que incloga un cessament el foc.

Arriba a més de 26.000 el nombre de morts a Gaza

El nombre de víctimes de la guerra en la Franja de Gaza ascendeix a 26.083 morts i 64.487 ferits des que es va iniciar l'escalada entre Israel i Hamàs el 7 d'octubre, segons informa aquest divendres el Ministeri de Sanitat de Gaza. Els combats en la Franja han deixat 183 morts i 377 ferits durant les últimes 24 hores.

Al nombre de morts i ferits a Gaza se sumen uns 8.000 desapareguts sota els enderrocs o en carreteres, i quasi dos milions de desplaçats que viuen una crisi humanitària sense precedents.

La guerra ha entrat aquest divendres en la seua jornada 112, mentre l'Exèrcit d'Israel focalitza la seua ofensiva per aire, terra i mar sobre Khan Yunis, la regió més important del sud de l'enclavament palestí i bastió del grup islamista Hamàs. Les tropes israelianes es troben envoltant diversos dels principals hospitals on s'alberguen milers de pacients i desplaçats.

L'Exèrcit d'Israel està realitzant "operacions precises" en els principals hospitals de Khan Yunis, segons ha informat un portaveu militar aquest divendres.

Israel també ha informat que el seu equip de combat de la brigada de paracaigudistes "està ampliant les seues operacions en l'oest" d'eixa regió, on les autoritats israelianes creuen que s'amaguen els líders de Hamàs.

També et pot interessar

stats