Hamàs confirma que la treva amb Israel s'estendrà dos dies més

El grup islamista ha alliberat altres onze ostatges israelians en el quart dia de treva

Frontera de Gaza
Frontera de Gaza en una imatge d'arxiu / Alexander Ermochenko (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de novembre 2023 - 18:05 Actualitzat: 27 de novembre 2023 - 22:02

El grup islamista Hamàs ha anunciat aquest dilluns que l'acord d'intercanvi d'ostatges per presoners i la treva de quatre dies amb Israel, que va començar divendres, s'estendrà dos dies més.

“El Moviment de Resistència Islàmica Hamàs anuncia que s'ha acordat amb els germans de Qatar i Egipte prorrogar la treva humanitària temporal dos dies més en les mateixes condicions que la treva anterior”, ha dit en un comunicat difós a través de Telegram. 

Aquesta pròrroga de la treva de les operacions militars a la Franja de Gaza podria ser una resposta a la pressió internacional per a allargar la pausa que s’ha fet en els últims dies. De fet, algunes informacions apuntaven que hi havia negociacions en curs en aquest sentit i Hamàs havia confirmat la intenció d’allargar l’alto el foc a través d'un comunicat en Telegram. Una possibilitat que tenia el suport dels Estats Units, principal aliat de Tel-Aviv, tal com va transmetre aquest diumenge el president Joe Biden al primer ministre israelià.

Benjamin Netanyahu havia manifestat que no descartava aquesta opció, sempre que hi haguera més alliberament d'ostatges. Ara bé, ha advertit que després d'aquest alto el foc temporal, independentment de la durada, l'exèrcit reprendrà les accions militars i l'objectiu “d'eliminar Hamàs”.

Hamàs allibera onze ostatges

L'exèrcit d'Israel ha anunciat aquest dilluns que Hamàs ha alliberat onze ostatges israelians i que estan sent traslladats a territori israelià, en el marc del quart dia de l'acord d'intercanvi d'ostatges per presos en paral·lel a l’alto el foc temporal. "D'acord amb la informació proporcionada per la Creu Roja, onze ostatges israelians estan de camí a territori israelià", ha informat un portaveu militar en un comunicat.

Després de la seua arribada a Israel, es preveu que els ostatges siguen portats a diferents hospitals del país per a sotmetre's a anàlisis mèdiques i retrobar-se amb els seus familiars. Es tracta de nou xiquets i dues dones, i sis d’ells són israelians amb nacionalitat argentina. 

Sobre la base de l'acord amb Hamàs, està previst que Israel procedisca ara amb l'alliberament d'un grup de 33 presoners palestins (3 dones i 30 menors). Amb aquests alliberaments, conclourà la primera fase de l'acord, que s'estenia per quatre dies i preveia la posada en llibertat de 50 ostatges israelians i 150 presos palestins.

Israel va declarar la guerra a Hamàs el 7 d'octubre després d'un atac del grup islamista, que va incloure el llançament de més de 4.000 coets i la infiltració d'uns 3.000 milicians, que van matar unes 1.200 persones i en van segrestar més de 240 en comunitats israelianes pròximes a la Franja de Gaza.

Les forces aèries, navals i terrestres d'Israel han contraatacat des de llavors en l'enclavament palestí, on ja sumen més de 15.000 morts, segons autoritats palestines, la majoria xiquets i dones, i s'estima que més de 7.000 persones estan desaparegudes sota els enderrocs.

També et pot interessar

stats