Hamàs planteja l'alliberament de 6.000 presoners palestins a canvi dels ostatges israelians

El grup islamista adverteix que tenen captius d’altres nacionalitats, i que els alliberaran “quan les circumstàncies ho permeten”

Hamàs ha difós el vídeo d'una de les ostatges
Hamàs ha difós el vídeo d'una de les ostatges / Efe

El portaveu de les Brigades Al-Qassam —el braç armat de Hamàs—, Abu Obeida, ha afirmat aquest dilluns a la nit que alliberaran alguns dels ostatges de "diferents nacionalitats" que té retinguts a la Franja de Gaza. A més, ha afegit que aquests són considerats com els seus "convidats" i que seran alliberats quan es donen "les condicions sobre el terreny".

"Perquè no tenim res contra ells", ha indicat Abu Obeida, encara que ha advertit altres països que si ajuden Israel consideraran els ostatges com la resta de segrestats que són israelians.

Aquestes declaracions s’han produït després que el director de l'oficina de relacions amb els palestins a l'exterior del grup islamista, Khaled Meshaal, demanara l'alliberament de 6.000 presoners palestins a canvi dels ostatges israelians, que xifra entre 200 i 250 retinguts a Gaza. Així mateix, Meshaal ha reconegut també que tenen captius d’altres nacionalitats, i que els alliberaran “quan les circumstàncies ho permeten”.  

Per a reforçar les seues declaracions, el grup islamista ha difós el vídeo d'una de les ostatges, una xica que s’ha identificat com Maya Sham, de 21 anys, que ha dit que l'estaven tractant bé i que li han donat medicaments, al mateix temps que ha demanat que l'alliberaren al més prompte possible.

D’altra banda, Israel ha informat hui que ha notificat a les famílies la identitat de 199 segrestats per Hamàs i altres milícies palestines a Gaza. Les forces israelianes han llançat aquests últims deu dies intensos bombardejos sobre la Franja, en els quals haurien mort almenys 26 ostatges israelians, segons ha afirmat Hamàs, encara que no ha aportat proves d'això.

El 2011, Israel va intercanviar centenars de presoners palestins per a aconseguir l'alliberament d'un soldat israelià, Gilad Shalit, que va estar detingut durant cinc anys. Aquest tipus d'intercanvi, que en el seu moment va ser criticat per alguns israelians per ser massa desequilibrat, sembla un tracte impossible amb desenes de persones detingudes. Jerusalem, que ha bombardejat Gaza amb atacs que han matat centenars de palestins, ha dit que actuaria per a alliberar els ostatges i al mateix temps eliminar Hamàs.

També et pot interessar

stats