Harris s'enfronta a un Trump irascible en un debat ple d'atacs personals

El primer cara a cara entre els dos candidats a la presidència dels EUA va mostrar un candidat republicà que fins i tot es va exasperar en alguns moments

Trump i Harris, este dimarts
Trump i Harris, este dimarts / Abc / ZUMA Press Wire (Europa Press)

Els candidats a la presidència dels Estats Units, la vicepresidenta Kamala Harris i l'exmandatari Donald Trump (2017-2021), es van enfrontar este dimarts a Filadèlfia en un agitat debat que va estar ple d'atacs personals i on el republicà es va mostrar exasperat en múltiples ocasions.

La trobada, organitzada per la cadena de televisió ABC News a Filadèlfia, podria ser l'únic cara a cara entre tots dos candidats a menys de dos mesos de les eleccions del 5 de novembre, que decidiran si els demòcrates aconsegueixen allargar el seu projecte polític o si el país s'enfrontarà a un segon mandat de Trump.

El magnat novaiorqués va explotar en diatribes plagades de falsedats sobre migració, les eleccions del 2020 o l'avortament, mentre que Harris va mantindre la calma, va respondre amb expressius gestos facials a les paraules del seu contrincant i va aconseguir evadir preguntes sobre els seus punts febles enfront dels votants. L'actitud defensiva de l'expresident va causar fins i tot "frustració" en alguns dels seus aliats més pròxims, segons filtracions a mitjans estatunidencs, ja que els seus assessors l'havien preparat per a no caure en els "paranys" de Harris per a traure'l de polleguera.

Un dels moments en què més es va evidenciar esta eixida de guió va ser quan va reaccionar a un atac de Harris, qui va assegurar que els seus seguidors se'n van prompte dels seus mítings perquè els troben "avorrits". Trump va esclatar en un monòleg on es va fer ressò d'una informació falsa sobre migrants haitians "que causen caos" en una ciutat d'Ohio i segrestant mascotes per a menjar-se-les: "S'estan menjant els gossos, s'estan menjant els gats i les mascotes", va dir, cosa que va provocar el riure de la seua rival.

Atacs personals i mirades incrèdules

Els atacs personals per part de tots dos candidats van marcar també el to del debat. Tant Trump com Harris van incórrer en esta estratègia de debat, acusant-se mútuament de ser un "perill" per a la democràcia estatunidenca. La vicepresidenta va dir que havia parlat amb líders militars que qualifiquen Trump d'"una desgràcia", i va dir que vol convertir-se en un "dictador" i es va burlar dels temes dels seus mítings.

El republicà, per part seua, va acusar Harris de ser una "radical" d'ideologia marxista, de "no tindre un pla" per al país i de voler portar els Estats Units a la ruïna. La vicepresidenta va aprofitar la pantalla dividida del debat televisat per a usar el seu llenguatge no verbal en els moments en què Trump tenia la paraula: va alçar les celles, incrèdula, va llançar mirades burlaneres i fins i tot va riure en diverses ocasions quan l'expresident parlava. Per la seua banda, el republicà va mantindre la mirada fixa en la càmera, els muscles estàtics i no va mirar quasi en cap moment cap a Harris.

Trump va intentar centrar el debat en la migració

El republicà va intentar portar el fil de la discussió al tema de la gestió de la migració, que s'ha convertit en una de les prioritats dels estatunidencs de cara a les eleccions. Trump i els seus aliats republicans han intentat associar Harris directament amb la política migratòria de Joe Biden, anomenant-la erròniament l'"encarregada de la frontera".

L'expresident va repetir en diverses ocasions este reclam, alhora que va insistir en narratives xenòfobes, acusant els migrants d'estar "destruint" el país i assenyalant que el govern demòcrata n'era culpable. Harris, per la seua part, va evadir les preguntes sobre el tema i es va limitar a donar el seu suport a un projecte de llei que busca fer permanents les restriccions a l'asil que el seu govern ha imposat a la frontera.

L'avortament va ser un altre dels temes que va provocar un enfrontament entre els candidats, amb Harris prometent protegir l'avortament amb una llei federal i Trump assegurant que creu en les excepcions a les restriccions a l'avortament en casos de violació, incest i perill per a la vida de la mare.

La guerra a Ucraïna, la guerra a Gaza i les eleccions del 2020 van ser també temes que van enfrontar els candidats en el debat, on tots dos es van presentar com a l'opció més assenyada per al país. El republicà va acusar Harris d'"odiar Israel", a la qual cosa la demòcrata va contestar assegurant que ha passat la seua "carrera i la seua vida sencera fent costat a Israel i als israelians".

Les enquestes dibuixen unes eleccions estretes al novembre, amb Harris superant Trump per només 2,7 punts percentuals en el vot nacional, segons l'agregador d'enquestes FiveThirtyEight.

També et pot interessar

stats