Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Tres turistes catalans i tres ciutadans afganesos moren en un tiroteig al centre de l'Afganistan

El govern espanyol recomana no viatjar a l'Afganistan "sota cap circumstància" per "risc de segrest o atemptat en tot el país"

Els fets han ocorregut a Bamian, al centre de l'Afganistan
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de maig 2024 - 21:58 Actualitzat: 19 de maig 2024 - 11:41

Tres turistes espanyols i tres ciutadans afganesos han sigut assassinats este divendres per homes armats a la província de Bamian, al centre de l'Afganistan, segons l'últim balanç del portaveu del Ministeri de l'Interior del règim talibà, Abdul Mateen Qani. "Tres turistes estrangers i tres afganesos, entre ells un membre de seguretat i dos civils, han mort", ha manifestat Mateen Qani. Es tracta del primer atac mortal contra turistes al país, des que els talibans van prendre el poder l'agost del 2021 i, de moment, cap organització insurgent o terrorista ha reivindicat l'autoria de l'atac.

Amb relació als tres turistes espanyols assassinats, este divendres a la nit, el president català en funcions, Pere Aragonès, ha informat que les víctimes mortals són "tres ciutadans catalans". Segons ha avançat este dissabte l'agència EFE, les víctimes catalanes són un home de Girona i dos dones, mare i filla, de Figueres i Barcelona respectivament.

A més, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha informat este dissabte de matí en una entrevista a l'emissora RAC 1 que una dona espanyola ha resultat ferida i que es troba en "estat crític, però conscient" després d'haver sigut operada. "Diplomàtics espanyols de les delegacions del Pakistan i Qatar viatjaran en les pròximes hores a l'Afganistan per a repatriar els cossos dels tres turistes catalans morts així com el de la dona ferida", ha indicat el responsable d'Afers Estrangers. Una repatriació que es farà en col·laboració de la delegació de la Unió Europea en el país. Albares també ha avançat que amb el grup viatjaven altres dos espanyols que han resultat il·lesos i que espera que puguen tornar este diumenge a Espanya. En total, per tant, hi hauria sis ciutadans espanyols afectats per l'atemptat: els tres catalans que han mort; la dona ferida de gravetat; i altres dos persones que estan il·leses.

Diferents mitjans internacionals apunten que en el tiroteig han resultat també ferides altres set persones de nacionalitat noruega, australiana i lituana.

Els tres turistes assassinats pertanyien a un grup de tretze turistes que arribaren este dijous des de Kabul, la capital del país, per a visitar un dels principals centres turístics de la regió fins a l'arribada dels talibans, segons ha apuntat el director d'Informació i Cultura de Bamian, Safiullah Rayed. "Van ser atacats al basar de la ciutat per homes armats desconeguts", ha concretat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat en el seu compte de la xarxa social X la seua consternació pels assassinats. "Seguisc la situació puntualment. La Unitat d'Emergència Consular del Ministeri d'Afers Estrangers està treballant per a oferir tota l'assistència necessària", agrega.

El cap de l'oposició, el popular Alberto Núñez Feijóo, també ha traslladat el seu condol als familiars en un missatge en X.

La Unió Europea ha condemnat esta nit el tiroteig. "Condemnem en els termes més enèrgics l'atac armat contra un grup de turistes estrangers que visitaven Bamian, l'Afganistan. Els nostres pensaments estan amb les famílies i éssers estimats de les víctimes que han perdut la vida i als ferits en l'atac", ha assenyalat en un comunicat la portaveu d'Estrangeria de la UE, Nabila Massrali.

Els talibans arresten set sospitosos de l'atac

Els talibans han informat este dissabte que han arrestat set sospitosos de participar en l'atac contra el grup de turistes. "Fins al moment han sigut detingudes set persones en relació amb estos incidents", ha indicat el portaveu del Ministeri de l'Interior del govern talibà, Abdul Mateen Qani.

Sobre l'autoria dels fets, que no ha sigut reivindicada per cap grup o organització, el ministre d'Afers Estrangers José Manuel Albares, ha assenyalat que els dos turistes espanyols que han resultat il·lesos li han contat per telèfon que van observar com una persona va eixir d'un carreró i va disparar "molt clarament" al grup de turistes. "Amb el que m'han descrit, és evident que és un atac clar, un atemptat", ha concretat Albares.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències d'investigació preprocessal amb la finalitat de determinar si els fets es poden considerar com un delicte de terrorisme, esclarir responsabilitats i adoptar les mesures precises "per a restaurar l'orde jurídic pertorbat".

Espanya recomana no viatjar a l'Afganistan "sota cap circumstància" per "risc de segrest o atemptat en tot el país"

Espanya va tancar l'ambaixada a Kabul l'agost del 2021, quan els talibans van prendre el poder. Afers Estrangers, a més, recomana no viatjar a l'Afganistan "sota cap circumstància".

El grup gihadista Estat Islàmic, convertit en el principal rival dels talibans des de la retirada de les tropes internacionals, ha reclamat l'autoria de quasi la totalitat dels atacs comesos des que els talibans van assumir el poder. Si bé els talibans insisteixen a negar que l'organització armada represente un desafiament de seguretat, l'Estat Islàmic de Khorasan, la branca afganesa del grup terrorista, s'ha erigit en la principal amenaça a l'estabilitat del país.

La ciutat de Bamian, a uns 130 quilòmetres de Kabul, és una de les principals localitats turístiques del país perquè albergava dos estàtues monumentals de Buda tallades als costats d'un peny-segat a la vall de Bamian que van ser destruïdes pels talibans el 2001. Amb tot, des de l'arribada dels talibans al poder l'agost del 2021, la visita d'estrangers ha caigut a mínims.

L'ambaixada d'Espanya a l'Afganistan —que funciona de manera temporal des de Doha sense possibilitats d'oferir atenció directa o protecció— recomana als ciutadans espanyols no viatjar sota cap motiu al país asiàtic a causa dels riscos que suposa. La missió diplomàtica, com la majoria de les delegacions internacionals, va suspendre les seues activitats després de la presa de Kabul i la retirada de les tropes internacionals a mitjan 2021, fins que les condicions de seguretat en permeten la reobertura.

També et pot interessar