Huracans, tempestes tropicals, ciclons i tifons: quina és la diferència?

Tots són tempestes violentes que es formen a partir d'aire humit i càlid damunt dels oceans

Imatge de l'huracà Idalia en la seua arribada a Florida
Imatge de l'huracà Idalia en la seua arribada a Florida / Noaa
30 d'agost 2023 - 16:39

Huracans, tifons, ciclons. Tots són tempestes violentes que es formen a partir d'aire humit i càlid damunt dels oceans, que poden ser molt perillosos fins i tot en les fases de desenvolupament i que tendeixen a intensificar-se a conseqüència de la crisi climàtica. Se'ls coneix per noms diferents en funció d'on s'originen, però formalment tots reben la denominació científica de cicló tropical, segons la NASA, que qualifica aquests fenòmens com “les tempestes més violentes de la Terra". A més, es tornaran més violentes i freqüents a mesura que es continue calfant el planeta, assenyala aquesta entitat.

L'Organització Mundial de Meteorologia (OMM) defineix els ciclons tropicals com a “tempestes de ràpida rotació que s'originen en els oceans tropicals, d'on extrauen l'energia necessària per a desenvolupar-se”. Es formen allà on hi haja aigües càlides, amb una temperatura de superfície almenys de 26,5°C.

Segons on ocórreguen, se'n pot parlar d'huracà, en l'oceà Atlàntic i en el Pacífic oriental; tifó, en el Pacífic nord-occidental; cicló, en el golf de Bengala i la mar Aràbiga; cicló tropical sever, en el Pacífic i el sud-est de l'oceà Índic; o simplement cicló tropical, en el sud-oest de l'oceà Índic.

S'estima que en els últims cinquanta anys 1.942 desastres han sigut atribuïts a ciclons tropicals, "que s'han cobrat la vida de 779.324 persones i han causat pèrdues econòmiques estimades en 1.407.600 milions de dòlars”, segons l'OMM.

El sentit del gir és en funció d'on se situen respecte a l'equador

El procés de formació és comú per a tots aquests fenòmens: “L'aire càlid i humit damunt de l'oceà ascendeix des de prop de la superfície i provoca una zona de menor pressió atmosfèrica per davall”, explica la NASA, que afig que l'aire de les zones circumdants, amb més pressió atmosfèrica, espenta cap a la zona de baixa pressió i, en aquest moment, l’aire nou es calfa i també ascendeix.

A mesura que l’aire calent continua pujant, "l'aire circumdant s'arremolina per a ocupar el seu lloc" i, mentre l'aire calent i humit ascendeix i es refreda, es formen núvols. "Tot el sistema de núvols i vent gira i creix, alimentat per la calor de l'oceà i per l'aigua que s'evapora de la superfície”, apunta la NASA. Quan les tempestes es formen al sud de l'equador, giren en sentit de les agulles del rellotge, mentre que les del nord de l'equador giren en la direcció contrària.

Quan és una tempesta tropical i quan un huracà?

La velocitat dels vents màxims sostinguts determinen la classificació com a depressió tropical (menys de 63 km/h), tempesta tropical (més de 63 km/h), que és quan reben un nom propi, o huracà tifó, cicló, cicló tropical sever, etc.— (més de 116 km/h, 72 m/h).

A partir d'ací, les tempestes ciclòniques severeshuracans, tifons, ciclons— es classifiquen en cinc categories. La primera és la que té menys intensitat, amb vents de 119 a 153 km/h, mentre que la cinquena és la més severa, amb una velocitat dels vents superior a 249 km/h.

També et pot interessar

stats