L'informe preliminar d'Israel diu que l'atac al comboi de World Central Kitchen va ser per una "identificació errònia"
L'exèrcit va disparar tres míssils contra la caravana humanitària i va matar set cooperants de l'ONG fundada pel xef espanyol José Andrés
La indignació pel bombardeig de l'aviació d'Israel que ha matat a la Franja de Gaza set cooperants de l'ONG World Central Kitchen (WCK), l'entitat benèfica fundada pel cuiner espanyol José Andrés, és cada vegada més notòria i ha provocat una allau de condemnes i exigències d'explicacions al govern de Benjamin Netanyahu. Aquest dimecres s'han conegut nous detalls sobre l'atac, publicats pel diari Haaretz, que cita fonts del Ministeri de Defensa d'Israel.
Segons les últimes informacions que han eixit a la llum, el comboi de tres vehicles de l'ONG va patir tres impactes successius de míssils. Els tres cotxes estaven clarament identificats, marcats en el sostre i en la part davantera amb el logotip de l'organització. A més, l'exèrcit israelià estava informat del recorregut i de l'hora d'eixida de la comitiva. Els vehicles foren atacats mentre els supervivents ferits es movien de l'un a l'altre. Quan el primer projectil va impactar contra el que obria la marxa, els voluntaris van córrer per a tractar de refugiar-se en el següent, des d'on van avisar de l'atac, revela el rotatiu. Segons més tard, el segon furgó també va ser abatut per un dron. Quan els ocupants del tercer eixiren per a intentar socórrer els ferits, també els va impactar un míssil. La distància entre el primer cotxe i l'últim era d'uns dos quilòmetres.
L'informe preliminar elaborat per l'exèrcit israelià conclou aquest dimecres que l'assalt no tenia la "intenció de danyar" els cooperants, i es va deure a una "identificació errònia". "Vull ser molt clar: l'atac no es va dur a terme amb la intenció de danyar als treballadors humanitaris de WCK. Va ser una errada per una mala identificació: de nit, durant una guerra, en condicions molt complexes. No hauria d'haver succeït", ha afirmat el cap de l'Estat Major, Herzi Halevi, en presentar les conclusions inicials de la investigació.
Halevi ha insistit que una "entitat independent investigarà l'incident exhaustivament", amb unes perquisicions més precises que es completaran en els pròxims dies. També ha promés que l'exèrcit "aprendrà de les conclusions, implementarà mesures immediates i compartirà les conclusions amb WCK i altres organitzacions internacionals rellevants".
Des que ha començat la guerra a la Franja de Gaza han perdut la vida quasi 200 empleats humanitaris, cosa que demostra que l'atac al comboi de WCK "no és un incident aïllat", denunciava dimarts el coordinador humanitari de l'ONU per als Territoris Palestins Ocupats, Jamie McGoldrick.
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat personalment amb el xef José Andrés per a donar-li el condol pel que ha ocorregut i la Casa Blanca ha emés un dur comunicat en què exigeix a Israel protecció per a la població civil i per als treballadors de les organitzacions humanitàries. A més dels Estats Units, també Austràlia, el Regne Unit, Polònia i el Canadà, d'on eren originaris els cooperants morts, han reclamat a Israel una investigació completa dels fets. També l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans.
El president israelià, Isaac Herzog, ha demanat perdó i va telefonar el xef José Andrés per a disculpar-se per l'incident. Però per al primer ministre, Benjamin Netanyahu, aquestes coses passen en temps de guerra. Ell mateix va ser el primer ahir a admetre la responsabilitat d'Israel en aquest atac "no intencionat".