Intermón acusa Israel de matar de set la població de Gaza en una jornada que deixa 54 palestins morts

Un informe de l'ONG acusa Tel-Aviv de crims de guerra per reduir al 94% la provisió d'aigua potable als palestins

Una xiqueta palestina carrega bidons d'aigua a  Deir Al-Balah, en el centre de la Franja de Gaza
Una xiqueta palestina carrega bidons d'aigua a Deir al-Balah, al centre de la Franja de Gaza / Ramadan Abed (Reuters)

L'exèrcit d'Israel ha matat almenys 54 palestins en atacs a la Franja de Gaza i ha ferit 95 persones més. Este dijous, cinc palestins van morir, quatre xiquets van desaparéixer i un nombre indeterminat de persones van resultar ferides en un bombardeig en una casa familiar al camp de refugiats de Bureij, al centre de la Franja, segons l'agència palestina Wafa. A prop, a la ciutat de Deir al-Balah —un lloc segur segons Israel—, un bombardeig ha matat tres persones més. S'han reportat nous atacs al campament de refugiats de Nuseirat, prop de Khan Yunis, i sobre vivendes a l'est d'esta ciutat i de Rafah, al sud.

L'ONG Oxfam Intermón denuncia que Israel, des de l'esclat de la guerra, ha reduït en un 94% el subministrament d'aigua a Gaza com a part del castic col·lectiu a la població per l'atac del grup islamista Hamàs del 7 d'octubre. L'informe Water War Crimes (crims de guerra d'aigua) adverteix que la població només disposa de 4,74 litres d'aigua per dia i persona, menys de la tercera part de la quantitat mínima recomanada en situacions d'emergència.

L'estudi alerta que els atacs israelians destrueixen, de mitjana, cinc instal·lacions de la infraestructura d'aigua i sanejament cada tres dies. A més, sosté que l'ofensiva també ha fet malbé el 70% de les bombes d'aigua residuals i el 100% de les plantes de tractament d'aigües residuals, així com els principals laboratoris d'anàlisis de la qualitat de l'aigua de Gaza.

Les veus expertes que han dirigit la investigació adverteixen que la "falta extrema" d'accés a aigua potable "neta" està multiplicant els problemes de salut entre la població i els provoca diarrea aguda, hepatitis A i altres infeccions, segons constata l'assistència que presta Metges Sense Fronteres (MSF).

En una entrevista per a À Punt en el primer trimestre del conflicte, el relator de l'ONU, Pedro Arrojo, ja va advertir que la falta d'aigua potable podria acabar causant més morts a la Franja que les bombes d'Israel.

Oxfam Intermón denuncia que Israel fa una restricció deliberada als territoris palestins des de fa anys i que l'ha amplificada en la guerra a Gaza, durant la qual 34 xiquets han mort per desnutrició i deshidratació, segons les últimes dades proporcionades per l'oficina de premsa del govern.

El 57% dels camps de cultiu, fets malbé

En un altre informe, l'organització Acció contra la Fam estima que la meitat de les terres cultivables a la Franja de Gaza han resultat danyades per la guerra, igual que granges, mercats, sistemes d'abastiment d'aigua, molins i magatzems d'aliment. I mentrestant, els gazians fan front a la fam i al desplaçament forçat. L'ONG francesa empara les acusacions en les imatges de satèl·lit de l'ONU preses entre maig del 2017 i del 2024 que mostren que el 57% dels camps de cultiu i terres cultivables estan totalment destruïdes o greument deteriorades.

Prop de 39.000 morts, sense comptar els desapareguts

L'ofensiva militar ja ha causat 38.848 morts i 89.459 ferits des del 7 d'octubre, quan va començar la incursió a l'enclavament palestí en resposta a l'atac de Hamàs en territori israelià, que va deixar 1.200 persones mortes i 250 segrestades.

A les xifres de morts a Gaza cal afegir la dels milers de desapareguts que continuen atrapats sota els enderrocs o altres punts als quals les ambulàncies no poden arribar. A més, 1,9 milions de persones s'han hagut de desplaçar —quasi el total de la població gaziana—, i sobreviuen enmig d'una fam creixent, l'escassetat d'aigua i medicaments i el col·lapse dels hospitals.

També et pot interessar

stats