Les inundacions a Birmània provoquen 226 morts i 77 desapareguts

Més de 600.000 persones s'han vist afectades pel desastre, segons l'OCAH, i uns 150.000 habitatges han quedat submergits a causa de la depressió tropical Yagi

Una família en una bassa pels carrers de Taungoo a Birmània
Una família en una barca pels carrers de Taungoo a Birmània / Nyein Chan Naing (EFE)

Almenys 226 persones han mort i 77 romanen desaparegudes a causa de les inundacions a Birmània per culpa de la depressió tropical Yagi, que a més afecta centenars de milers de persones al llarg del país, segons dades publicades este dimarts. La junta militar birmana assenyala que més de 163.700 persones s'han vist afectades pel desastre i uns 150.000 habitatges han quedat submergits, segons arrepleguen els mitjans oficialistes.

Les àrees més afectades es troben a la regió de Mandalay, els voltants de la capital, Nay Pyi Taw, i al nord-oriental estat Shan, entre altres regions del país. És difícil saber el nombre exacte de víctimes i afectats a causa de la irregularitat amb què les autoritats publiquen xifres totals i al fet que hi ha zones de difícil accés i gran part del país es troba sumit en un conflicte armat. L'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCAH) estima en el seu últim informe que més de 631.000 persones s'han vist afectades pel desastre, mentre que n'haurien mort "centenars", en subratllar la dificultat del procés de recopilació de dades.

"Fins ara, la majoria de les zones continuen submergides i s'està duent a terme l'evacuació i l'assistència d'emergència. Malgrat els desafiaments, els socis humanitaris han començat a informar sobre l'impacte i a planificar la resposta on siga possible", remarca l'informe de l'OCAH. A l'impacte de Yagi, procedent de la mar de la Xina Meridional, s'han sumat les pluges monsòniques procedents de la badia de Bengala.

Birmània es troba sumida en un conflicte armat que afecta gran part del país, principalment en la perifèria, després del colp d'estat militar del 2021, que va exacerbar la guerra de guerrilles activa des de fa dècades creant una emergència humanitària. A causa de la crisi, la junta militar es troba aïllada internacionalment, excepte per les seues relacions diplomàtiques amb alguns països com Rússia, la Xina i l'Índia.

Milions de persones han sigut afectades pel temporal al sud-est Asiàtic, principalment al Vietnam, colpejat pel tifó Yagi el 7 de setembre i que va deixar més de 290 morts, després de passar per les Filipines (21 morts) i la Xina (2 decessos), i les seues posteriors extensions que van afectar Laos, Tailàndia (10 morts) i Birmània.

També et pot interessar

stats