L'Iran dona per mort el president Raisi en un accident d'helicòpter

El mandatari viatjava en l'aparell junt amb el ministre d'Exteriors quan, per causes desconegudes, va haver de fer un "aterratge forçós"

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, en una foto d'arxiu
El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, en una foto d'arxiu / Majid Asgaripour (Reuters)

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, i el ministre d'Exteriors, Hosein Amir-Abdolahian, han mort en estavellar-se l'helicòpter que els transportava en una zona muntanyenca i de difícil accés prop de Varzaqan, al nord-oest del país. Ho han confirmat este dilluns el govern iranià, la televisió estatal i l'agència oficial IRNA, hores després que es produïra l'accident i quan els equips de rescat de la Mitja Lluna Roja han localitzat l'aeronau i han certificat que no hi havia signes de vida.

En l'aparell viatjaven també el governador de l'Azerbaidjan Oriental, Malek Rahmati, i el líder dels resos dels divendres de la ciutat de Tabriz, Mohammad-Ali Al-Hashem, a més d'un nombre indeterminat de membres de la tripulació. De moment, es desconeixen les causes de l'accident.

L'agència IRNA ha informat que després de la defunció del mandatari s'ha "convocat una reunió urgent del gabinet", que presidirà el vicepresident primer de l'Iran, Mohammad Mokhber. És ell qui, d'acord amb la Constitució iraniana, hauria d'assumir la presidència de manera interina. Seguint el guió establert el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, ha donat el vistiplau a esta successió temporal i ha declarat cinc dies de dol nacional.

L'anunci de la mort de Raisi ha desencadenat una allau de condols procedents d'altes figures de la política iraniana. "Oferisc les meues condolences pel martiri del president de la República, del meu estimat germà el ministre d'Exteriors i d'altres honorables màrtirs del dolorós incident d'ahir", ha dit en Instagram l'exministre d'Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif. "A Al·là pertanyem i a ell tornarem...", ha afirmat en X el vicepresident de l'Iran per a Assumptes Executius, Mohsen Mansouri.

L'helicòpter en el qual viatjava Raisi va desaparéixer diumenge quan tornava de la ciutat de Tabriz amb una comitiva aèria formada per altres dos aparells, que van arribar al destí sense problemes. Els mitjans oficials iranians han informat que va patir un "aterratge forçós", sense explicar-ne les causes.

Després que es perdera el contacte amb l'aeronau es va posar en marxa un ampli dispositiu amb almenys 65 equips de rescat, però les operacions es van veure afectades pel mal oratge, la pluja i la densa boira en la zona muntanyenca on s'ha produït l'accident, ha informat la Mitja Lluna Roja.

Khamenei havia cridat este diumenge a la calma després de la desaparició de Raisi i havia garantit que "no hi haurà interrupcions en les funcions del país". Mentrestant, centenars de persones es congregaren a les ciutats de Mashad, Qom i Teheran per a resar pel benestar del mandatari ultraconservador, segons imatges emeses per la televisió estatal.

Precisament, este diumenge, Raisi havia inaugurat una presa juntament amb l'homòleg azerbaidjanés, IIlham Aliyev, en la frontera entre els dos països. És un projecte que els dos mandataris han coincidit a qualificar de pas avant en les relacions bilaterals després d'anys de tensions.

El polític ultraconservador iranià, de 63 anys, va arribar al poder el 2021 després d'imposar-se en les eleccions presidencials amb la participació més baixa en la història de la República Islàmica i era un dels favorits per a succeir Khamenei. Durant el seu govern s'ha intensificat la repressió contra activistes, dones i crítics amb el règim.

En els últims mesos l'Iran ha tingut un paper important en l'escalada violenta generada al Pròxim Orient des del 7 d'octubre, dia en què la milícia islamista Hamàs va llançar un atac sense precedents contra Israel que va saldar-se amb vora 1.200 víctimes mortals. Com a represàlia, el règim comandat per Benjamin Netanyahu va llançar una ofensiva sobre la Franja de Gaza que encara es manté hui dia i què, segons calculen autoritats de l'enclavament palestí, ja s'han cobrat més de 35.000 morts.

També et pot interessar

stats