Isabel II d'Anglaterra: deu curiositats per a setanta anys de regnat
La monarca més longeva en la història del país celebra el jubileu de platí amb quatre dies de festa i pompa
La reina Isabel II d'Anglaterra va bufar 96 veles a l'abril i ha passat setanta anys de la seua vida ocupant el tron. Una xifra redona, set dècades de regnat, de què cap monarca pot presumir al Regne Unit. Per això el país commemora el jubileu de platí des d'aquest dijous, i ho celebra en gran amb quatre dies seguits de fastos i actes de gran pompa. No és per a menys: Lilibet —com li diuen afectuosament—, és història viva del segle XX i s'ha convertit en una vertadera icona al país. Amb ella al capdavant de la corona britànica, el Regne Unit va culminar el procés de descolonització, va anar a la guerra de les Malvines, va entrar en la Unió Europea i quasi mig segle després ha trencat palletes amb el Brexit.
Isabel Alexandra Mary va nàixer el 21 d'abril de 1926 i pocs podrien haver endevinat aleshores que es convertiria en la reina més longeva del Regne Unit. Aleshores era la tercera en la línia successòria, però l'abdicació del seu oncle Eduard VII el 1936 va marcar un gir en la vida de la menuda, ja que la corona va recaure en el seu pare, Jordi VI. En morir ell, el 1952, Isabel es va convertir en sobirana de Gran Bretanya i Irlanda del Nord amb només 25 anys. Des d'aleshores, la monarca s'ha vist obligada a tancar moltes etapes de la història britànica, passant per la mort de sa mare als 101 anys, l'accident mortal de la seua nora Lady Di el 1997 i l'episodi més recent, la mort del seu marit Felip d'Edimburg l'abril de 2021. Recopilem algunes curiositats de la seua figura i regnat.
Té dos aniversaris
Amb 96 anys, Isabel II és la reina de més edat de tot el món. I setanta d'ells els ha complit dues vegades, perquè té dos aniversaris. El real, que és el 21 d'abril, i l'oficial, el segon dissabte de juny. Aquesta tradició de "moure" els natalicis la va iniciar Jordi II el 1748, per una raó molt simple: que al juny l'oratge és més agradable i les celebracions poden desenvolupar-se amb més fastuositat. L'aniversari d'abril de la reina, no obstant això, no passa desapercebut. Es marca amb salves de canonades: una a Hyde Park o Green Park, una altra a Windsor Great Park i una tercera a la Torre de Londres.
Sols la supera Lluís XIV en temps de regnat
L'actual reina d'Anglaterra és la més duradora que ha tingut el país. Fins i tot supera ja la mítica Victòria del Regne Unit —rebesàvia d'Isabel II—, que amb 63 anys i 216 dies ostenta el segon regnat més llarg de la història del Regne Unit. Només hi ha un monarca que se li resisteix, de moment. Lluís XIV de França, també conegut com el Rei Sol, que va encadenar 72 anys amb la corona al cap. Si el temps li ho permet i no abdica, cosa ella que diu que mai no passarà, el maig de 2024 li llevarà el rècord com a monarca més longeva de la història.
Catorze primers ministres
Setanta anys de regnat donen per a molt. Des del seu tron, Isabel II ha sigut testimoni de com el número deu de Downing Street canviava d'inquilí fins a catorze vegades. De Winston Churchill, que amb 78 anys va veure coronar-se a la jove reina, fins a l'actual primer ministre, Boris Johnson. Amb tots s'ha reunit setmanalment al palau de Buckingham.
I, curiosament, durant aquest temps hi ha hagut la mateixa xifra de presidents als Estats Units. Amb l'excepció de Lyndon Johnson, Isabel II ha despatxat amb tots ells, des d'Ike Eisenhower a Joe Biden.
Al Vaticà hi ha hagut set papes catòlics romans durant el seu regnat: Pius XII, Joan XXIII, Pau VI, Joan Pau I, Joan Pau II, Benet XVI i Francesc.
Ni passaport ni carnet de conduir
Isabel II no té document identificatiu. Els passaports al Regne Unit els expedeix Sa Majestat. Per tant, això suposa que s'hauria d'emetre un ella mateixa. Tampoc té ni necessita carnet de conduir, ni usa matrícula en el vehicle oficial en què viatja. Tot i això, ha sigut habitual veure-la al volant del seu tot-terreny. Va aprendre a conduir durant la Segona Guerra Mundial, quan va exercir de mecànica de camions de l'exèrcit.
Més de 200 visites oficials a cent països
No té passaport, però és probablement la cap d'Estat que més ha viatjat de la història. Ha realitzat 265 visites oficials a l'estranger i ha visitat almenys 116 països. Ruanda i Camerun són els únics dos dels 54 que conformen la Mancomunitat de les Nacions en què encara no ha estat.
Reina a quinze països
És sobirana de quinze països: el Regne Unit, Austràlia, el Canadà, Nova Zelanda, Jamaica, Antiga i Barbuda, les Bahames, Belize, Granada, Papua Nova Guinea, les illes Salomó, Saint Kitts i Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent i les Grenadines i Tuvalu.
Sis residències reials
Hi ha sis residències reials al Regne Unit: el palau de Buckingham (oficial), el castell de Windsor (Londres), el castell Balmoral (Escòcia) el palau de Sandringham (Norfolk), el palau de Holyrood (Escòcia) i el castell de Hillsborough (Irlanda del Nord).
Més de trenta gossos
Si hi ha un animal que ha esdevingut un símbol de la corona britànica i del regnat d'Isabel II ha sigut el corgi gal·lés, una raça de gos pastor nadiu a Gran Bretanya que l'ha acompanyada en les set dècades que ocupa el tron. Va enamorar-se d'ells en la infantesa i amb díhuit anys li regalaren la primera, femella: s'anomenava Susan. Des d'aleshores ha tingut més de trenta gossos i fins i tot va crear una nova raça, els dorgi. És un híbrid que va sorgir quan un dels corgis de la reina es va aparellar amb un gos salxitxa anomenat Pipkin, que pertanyia a la germana, la princesa Margarida.
Intrusió a l'alcova reial
Els amants de la sèrie The Crown reconeixeran aquest anecdòtic episodi. El matí del 9 de juliol de 1982, Isabel II es va trobar un desconegut en el dormitori quan es va despertar. Es tractava de Michael Fagan, un home amb problemes mentals que va aconseguir colar-se al palau de Buckingham sense que ningú el detectara. La reina, en veure el tipus assegut davant el llit, li va dir: "Crec que s'ha equivocat d'habitació". Tots dos van estar xarrant fins que, al cap de deu minuts, hi va arribar la seguretat i el van fer fora.
1992, annus horribilis
Ella mateixa ho va batejar així. Aquell any es van separar tres dels seus fills i, a més, es va incendiar el castell de Windsor.
Jubileu de platí en gran
El Regne Unit s'ha vestit amb les millors gales per a celebrar un aniversari sense precedents. Quatre dies de festa nacional, des d'aquest dijous, 2 de juny, fins al diumenge 6, en què el poble britànic tira la casa per la finestra. Centenars d'actes i la tradicional desfilada militar, amb més de 1.200 soldats, 400 músics i 240 cavalls. També hi ha previst un concert a les portes de Buckingham en què actuaran Ed Sheeran, Queen, Alicia Keys i Diana Ross, entre d'altres.