Islàndia espera una erupció imminent amb potencial per a destruir una població propera a Reykjavík

El magma ha quedat a una profunditat molt baixa de l'escorça terrestre en una franja de quinze quilòmetres i ha provocat una cadena sísmica de vora mil terratrémols

Panoràmica general dels danys causats per l'activitat volcànica en un camp de golf a Grindavik, Islàndia
Panoràmica general dels danys causats per l'activitat volcànica en un camp de golf a Grindavík, Islàndia / RUV/Ragnar Visage (Reuters)

La ciutat islandesa de Grindavík, pròxima a la capital Reykjavík i llar per a vora 4.000 persones, es prepara per al desastre: en qüestió d'hores o dies pot quedar greument danyada per la possible erupció d'un volcà. Veus expertes llançaren l'alerta dissabte, quan l'Oficina Meteorològica d'Islàndia va informar que s'havia registrat una cadena sísmica preocupant de vora mil terratrémols en menys d'un dia en aquesta localitat, ubicada al sud-oest de l'illa. Encara que els tremolors no han superat una magnitud de 3 en l'escala de Richter, el perill d'una erupció volcànica d'ací a poc creix cada vegada més.

"Des del matí de l'11 de novembre, l'activitat sísmica en la intrusió de magma es manté prou constant. Des de la mitjanit del 12 de novembre, s'han registrat al voltant d'un miler de terratrémols dins dels límits del dic, tots de magnitud inferior a 3,0", detalla l'últim comunicat oficial d'aquest diumenge. En geologia, una intrusió és un cos de roca ígnia que ha cristal·litzat a partir de magma fos baix la superfície terrestre, mentre que amb el terme "dic volcànic" es designa la intrusió de material volcànic, en estat líquid, que se solidifica en un procés lent.

És precisament el magma que es desplaça per davall de l'escorça terrestre el que causa aquesta onada de tremolors, un fenomen que per als especialistes és indici d'erupció. L'activitat sísmica més rellevant dels últims dies s'ha produït des del centre del corredor cap al nord i el sud, per sota de la població de Grindavík, i "la majoria dels terratrémols tenen lloc a una profunditat d'entre tres i cinc quilòmetres en la part inferior de la intrusió de magma", afegeixen.

Una carretera clivellada a causa de l'activitat volcànica a l'entrada de Grindavík, Islàndia
Una carretera clivellada a causa de l'activitat volcànica a l'entrada de Grindavík, Islàndia / RUV/Ragnar Visage (Reuters)

A partir dels últims mesuraments de sismicitat i deformació del terreny a l'àrea de Grindavík i els últims models geofísics i avaluacions de riscos, l'Oficina Meteorològica d'Islàndia, la Universitat d'Islàndia i el Departament de Protecció Civil i Gestió d'Emergències conclogueren dissabte, en una reunió tècnica, que la intrusió en curs representa un perill volcànic greu. Segons els models geofísics, s'estima que les roques derivades de la intrusió es propaguen lentament cap amunt i es creu que el magma es troba només a 800 metres baix de la superfície.

Segons el personal tècnic, "el magma està ara a molt baixa profunditat, per això esperem una erupció en qüestió d'hores o un parell de dies". L'escenari més probable ara mateix és el clevillament del terra prop de Grindavík. La incògnita és on, perquè la fissura detectada fa quinze quilòmetres de llarg: "Podem veure que ocorrerà una erupció en qualsevol lloc d'aquesta escletxa", assenyalen les entitats científiques.

Ja divendres les autoritats islandeses declararen la situació d'emergència quan va començar l'onada de tremolors. Davant de la possibilitat d'una erupció volcànica imminent, ordenaren una evacuació preventiva de Grindavík, només a cinquanta quilòmetres de Reykjavík. "Estem realment preocupats per totes les cases i la infraestructura en l'àrea", ha assegurat en declaracions a l'agència AFP Vidir Reynisson, cap de l'administració de Protecció Civil i Gestió d'Emergències. La zona desallotjada preventivament també està a prop de la planta geotèrmica de Svartsengi, la principal empresa d'electricitat i d'aigua per a vora 30.000 residents de la península de Reykjanes, al sud-oest d'Islàndia. El nucli poblacional amenaçat també està pròxim al balneari geotèrmic la Llacuna Blava, popular destinació turística que va tancar temporalment a principis de setmana per precaució.

Islàndia té 33 sistemes volcànics actius, el número més elevat d'Europa. Aquesta illa de l'Atlàntic Nord se superposa a la dorsal mesoatlàntica, un clevill al fons oceànic que separa les plaques tectòniques eurasiàtica i nord-americana. La regió de Reykjanes és un punt calent volcànic i sísmic al sud-oest de la capital, Reykjavík. En els darrers tres anys, la zona ha viscut tres erupcions prop del sistema volcànic Fagradalsfjall: el març del 2021, l'agost del 2022 i el juliol del 2023. Totes van tindre lloc lluny de qualsevol infraestructura o zona poblada, però deixaren imatges espectaculars de fonts de lava que esclataren des d'una fissura del sol d'entre 500 i 750 metres de llarg.

També et pot interessar

stats