Islàndia registra la sèptima erupció d'un volcà en l'últim any
Situat a la península de Reykjanes, a uns 30 km al sud-oest de la capital, va començar a expulsar lava dimecres, dos mesos i mig després de l’erupció més recent
Una nova erupció volcànica, la sèptima de l’últim any, torna a sacsar Islàndia. En esta ocasió, és un volcà de la península de Reykjanes, a uns 30 km de la capital, Reykjavík. A pesar de les imponents imatges que s’han pogut apreciar durant la nit, en les primeres hores de l’erupció, esta erupció és menys significativa que l’anterior, que es va produir a l’agost, segons l’oficina meteorològica d’este país nòrdic, l'IMO.
Ara per ara, la freqüència estimada del flux de lava és d'uns 1.300 metres cúbics per segon, mentre que este estiu era de 2.500, com han aclarit des de l’oficina meteorològica. Les previsions apunten que “l’erupció ha assolit el pic i la fissura ha deixat d’expandir-se”; per tant, és improbable que augmente l’activitat.
Desena vegada en tres anys
L’activitat volcànica no és anòmala al país nòrdic. De fet, la d’este dimecres ha sigut la sèptima erupció des de desembre de l’any passat al país i, en el cas concret del volcà de la península de Reykjanes, és la desena vegada en tres anys que entra en erupció. Totes elles han registrat únicament danys materials.
Islàndia, amb quasi 400.000 habitants, està en la línia de falles entre les plaques tectòniques afroasiàtiques i nord-americanes, fet que converteix el terreny en un punt d'accés sísmic amb guèisers, fonts d'aigua calenta i desenes de volcans.
En els últims dies, i a mesura que el magma s'acumulava sota terra, les autoritats havien advertit de la imminent activitat volcànica a Reykjanes, on l'erupció més recent va acabar el 6 de setembre.