Israel afirma haver recuperat el control de la frontera amb Gaza i recomana als habitants que se'n vagen

El règim hebreu manté el setge per a ofegar la Franja en represàlia als atacs de Hamas mentre la sagnia de víctimes mortals supera les 1.600 i l'ONU xifra en més de 187.000 els desplaçats

Palestins inspeccionen un edifici residencial enderrocat arran dels atacs d'Israel a Khan Younis, al sud de Gaza
Palestins inspeccionen un edifici residencial enderrocat arran dels atacs d'Israel a Khan Younis, al sud de Gaza / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2023 - 09:35 Actualitzat: 11 d'octubre 2023 - 12:25

Israel ha assegurat aquest dimarts haver recuperat el control de la zona fronterera amb la Franja de Gaza i haver aconseguit parar la infiltració de milicians de Hamas al seu territori. El quart dia de guerra contra el moviment de resistència islàmic ha continuat sumit en una espiral de violència creixent, amb nous bombardejos per aire cap a l'enclavament palestí i un balanç de víctimes mortals que ja supera les 1.600 en ambdós bàndols.

Segons ha informat l'exèrcit del règim hebreu, els esforços se centren ara a organitzar el perímetre afectat per la incursió dels milicians del grup armat palestí dissabte passat. Per a mantindre la tanca protegida, s'estan plantant mines als punts que els combatents de Hamas enderrocaren per a poder dur a terme el brutal assalt múltiple llançat contra Israel que ha fet esclatar la guerra.

Un dels portaveus de l'exèrcit, el tinent coronel Richard Hecht, ha aconsellat als habitants de Gaza que isquen de la Franja i marxen cap a Egipte. "El pas de Rafah, entre Gaza i Egipte encara està obert. A qualsevol que puga eixir-ne, li aconselle que se'n vaja", ha dit. Una advertència que preludia el que està per arribar a l'enclavament palestí.

Aquest mateix militar ha confirmat haver recuperat vora 1.500 cadàvers de combatents del grup paramilitar islamista en territori d'Israel. La xifra serveix per a donar una idea de la quantitat d'efectius que desplegaren en la inèdita ofensiva sorpresa, la més tràgica en cinquanta anys per al país hebreu des de la guerra de Yom Kippur.

Abast de l'ofensiva terrestre de Hamas de dissabte passat
Abast de l'ofensiva terrestre de Hamas de dissabte passat / Miguel Ángel Reino

La contesa entre Israel i Hamas, que governa la Franja de Gaza, s'exacerba cada dia que passa i la xifra de morts s'agreuja als dos costats. L'últim balanç oficial de les autoritats palestines parla d'almenys 770 morts a Gaza, més de 3.700 ferits i desenes de milers de desplaçats, mentre que en el bàndol israelià més de 900 persones han perdut la vida i 2.600 estan ferides. Entre els morts israelians hi havia 260 joves, abatuts en massa en el transcurs d'un festival de música en una zona del desert. La milícia palestina va segrestar centenars d'ostatges en aquest esdeveniment durant la incursió del dissabte i ara els reté amb l'amenaça d'executar-ne un per cada bombardeig que llance l'enemic sense avís.

El govern de Benjamin Netanyahu, a qui l'assalt del grup paramilitar va agafar amb el peu canviat, ha sigut implacable. Ha convocat a files uns 300.000 reservistes i es prepara per a una ofensiva terrestre que tot apunta que serà de gran envergadura, mentre que alhora ha encruelit el bloqueig a la Franja de Gaza. Així, ha imposat un setge per a ofegar l'enclavament mitjançant el tall total de subministrament elèctric, d'aliments i de combustible. Un càstig per les accions de Hamas que podria ser considerat un crim de guerra, segons organitzacions de drets humans. Afectarà els més de 2,2 milions de palestins que viuen actualment atrapats en aquest polvorí de l'Orient Pròxim i veuen amb impotència com les bombes impacten cada dia sobre barris residencials i converteixen les cases en runes.

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, justificava així la resposta dura contra Gaza: "Lluitem contra animals i actuarem en conseqüència". Per al primer ministre, Benjamin Netanyahu, Hamas és ISIS, i per això, ha fet una crida a l'oposició per a unir-se en un govern d'unitat, sense condicions prèvies.

Nous bombardejos de matinada

En la matinada d'aquest dimarts desenes d'avions de combat d'Israel han continuat llançant atacs aeris sobre 200 objectius de Hamas i la Jihad Islàmica a les localitats de Rimal i Khan Yunis, a Gaza. Així, han bombardejat un magatzem d'armes del grup paramilitar i un centre operatiu, així com l'entrada a un dels túnels que empraren els milicians palestins per a envair Israel.

Els civils a Gaza, assetjats pels incessants bombardejos, denuncien que els atacs israelians s'executen en zones residencials, de culte i hospitals, sense avís previ que permeta l'evacuació. D'acord amb les Nacions Unides, quatre escoles i huit centres de salut han patit danys des del dissabte.

Més de 187.000 desplaçats a Gaza

Les últimes estimacions de l'Organització de Nacions Unides (ONU) xifren ja en més de 187.000 la quantitat de persones desplaçades dins de la Franja de Gaza a causa de la guerra oberta entre Israel i les milícies islàmiques presents en aquest territori. L'ens dona per descomptat que el nombre pujarà en les pròximes hores i dies. Del total, uns 137.500 desplaçats estan refugiats en escoles de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa), on les condicions són extremadament precàries i el subministrament d'aigua potable és molt limitat.

També et pot interessar

stats