Israel afirma haver retirat la majoria de les tropes desplegades al sud de la Franja de Gaza

El moviment permetria que molts palestins desplaçats puguen tornar a casa al nord, en gran part destruïdes, i una incursió militar d’Israel a Rafah, a què els EUA s’oposen

Camp de desplaçats a Rafah, a tocar de la frontera amb Egipte, aquesta setmana
Camp de desplaçats a Rafah, a tocar de la frontera amb Egipte, aquesta setmana / À Punt NTC

L'exèrcit israelià afirma haver retirat la major part de les tropes terrestres desplegades al sud de la Franja de Gaza i només quedaria una brigada amb uns pocs milers de soldats. Això obriria la porta a permetre que els palestins desplaçats a Rafah puguen tornar a les seues llars, en gran part destruïdes, al nord de l’enclavament.

La retirada es produeix després de quatre mesos de combats en la zona de Khan Yunis, quan es compleixen sis mesos des de l’inici de la guerra que Israel lliura a Gaza després de l’atemptat de Hamàs del 7 d’octubre. Ja han mort més de 33.100 persones, la majoria dones i xiquets.

Així, només queda una brigada israeliana a l'enclavament palestí, que s'ocupa d'assegurar un corredor entre el sud d'Israel i la costa de Gaza, bloquejant el pas al nord de la Franja i facilitant les operacions al centre i nord del territori.

La notícia arriba després que aquest dissabte les Forces de Defensa d'Israel recuperaren a Khan Yunis el cos sense vida d’un ostatge que havia estat en mans de la Jihad Islàmica.

Els dos principals hospitals d'aquesta ciutat meridional han quedat arrasats i inoperatius després del setge de les tropes israelianes durant aquests mesos sota la tesi que hi havia presència de suposats combatents a aquests edificis. De fet, aquest diumenge l’exèrcit israelià ha dut a terme les últimes operacions en un dels barris per a acabar de "desmantellar la infraestructura terrorista".

El pròxim objectiu d'Israel a Gaza podria ser la ja anunciada incursió militar a Rafah, al sud de l'enclavament, on encara viuen 1,4 milions de desplaçats i encara queden, segons l'exèrcit israelià, quatre batallons de Hamàs. Aquests moviments permetrien traure molta població civil de Rafah i dur a terme aquesta ofensiva, una incursió a la qual s'oposen els Estats Units, principal aliat militar d'Israel.

També et pot interessar

stats