Israel alça les restriccions a la població del nord després d'atacar Hezbol·là al Líban

L'aviació ha destruït un centenar de llançadores de míssils i un miler de projectils en dos onades de bombardejos la vesprada i la nit de dijous

Funeral per un dels membres de Hezbol·la assassinats en els atacs contra dispositius electrònics
Funeral per un dels membres de Hezbol·la assassinats en els atacs contra dispositius electrònics / Emilie Madi (Reuters)

El govern d'Israel ha alçat les ordes de restricció als moviments i la concentració de persones a les comunitats del nord del país i els alts del Golan, una mesura que va decretar arran de l'onada de bombardejos al sud del Líban la vesprada i la nit de dijous. En estos atacs, l'exèrcit de Tel-Aviv assegura haver destruït un miler de coets i centenars de llançadores en posicions de Hezbol·là. En un comunicat, adverteix que "continuarà operant per a degradar la infraestructura i les capacitats" de la milícia xiïta a fi de "defendre" l'Estat d'Israel.

Abans, avions israelians van sabotejar el discurs del líder de la milícia xiïta, Hassan Nasrallah, trencant la barrera del so a Beirut per a causar esclats sònics. Durant el pronunciament, Nasrallah va qualificar de "declaració de guerra" al Líban les detonacions massives de busques i walkie-talkies que dimecres i dijous van matar almenys 37 persones i van ferir-ne vora 3.000, moltes per amputacions. Hezbol·là i el govern del Líban atribueixen estes detonacions al Mossad, les forces d'intel·ligència d'Israel. Tel-aviv però no ha reconegut la participació en estos fets, homologables al terrorisme, que no han discriminat entre milicians i civils.

Este dimecres el govern espanyol es va afegir a les veus crítiques contra esta acció, amb una condemna expressa a través de la xarxa social X.

Els tres dies d'accions consecutives contra Hezbol·là alimenten la pressió cap a una guerra oberta al Líban, una possibilitat amb què Israel especula des de fa mesos. En les últimes hores, Tel-Aviv ha mobilitzat tropes des de la Franja de Gaza cap al nord del país. Precisament, la invasió de l'enclavament palestí va reactivar l'intercanvi de foc entre les tropes d'Israel i la milícia xiïta, patrocinada per l'Iran, als dos costats de la frontera (el nord d'Israel i el sud del Líban). Hezbol·là ha llançat coets i drons contra Israel, mentre que l'aviació israeliana ha efectuat nombroses incursions en el país veí contra posicions de la milícia, que s'han saldat amb centenars de morts, la gran majoria al costat libanés. Israel va evacuar 60.000 ciutadans de les localitats més pròximes a la frontera. Dimecres, el primer ministre Benjamin Netanyahu els va prometre que tornarien a casa immediatament.

També et pot interessar

stats