Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA

Israel assalta l'Hospital Al-Nasser, el recurs sanitari més gran operatiu a la Franja de Gaza

Netanyahu certifica una vegada més l'oposició a un estat palestí, l'aposta de la comunitat internacional per a pacificar la regió

Un malalt intenta abandonar l'Hospital Al-Nasser durant l'atac de les tropes israelianes / Reuters

Després de 25 dies de setge, l'exèrcit d'Israel ha assaltat l'Hospital Al-Nasser, el més important al sud de la Franja de Gaza i el recurs sanitari més gran que continuava operatiu a l'enclavament. L'argument d'Israel per a irrompre en un recinte protegit pel dret internacional humanitari és tindre "informació creïble" que a l'interior podria haver-hi alguns ostatges de Hamàs, inclosos cadàvers d'aquells que han mort durant els quatre mesos de captivitat i guerra. En l'objectiu d'alliberar-los, tant els vius com els morts, l'exèrcit d'Israel està posant en risc la vida de pacients, personal mèdic i vora 1.500 palestins desplaçats que havien buscat recer a les instal·lacions.

L'entrada de les tropes israelianes ha provocat moments de pànic i caos. Ha transcendit la mort d'una persona i es parla d'una quantitat indeterminada de ferits. Israel havia ordenat l'evacuació immediata, que no han pogut complir els 300 pacients crítics o invàlids als quals assisteixen. El centre ja va ser bombardejat al desembre i en les últimes setmanes s'havia quedat pràcticament sense aigua potable ni menjar i amb els fàrmacs i subministraments mèdics en mínims.

Destrucció sistemàtica d'infraestructura civil

L'Oficina de l'ONU per als Drets Humans ha condemnat durament l'assalt, que té lloc una setmana després d'una acció similar a l'Hospital Al-Amal, també a Khan Yunis. Denuncia que aquests atacs responen a un patró per a destruir la infraestructura vital de la Franja i adverteix que Israel, com a "potencia ocupant", està obligada a garantir la seguretat dels civils. Els malalts més greus, els de vigilància intensiva i els bebés en incubadores s'han traslladat a altres edificis del complex Al-Nasser, exposant-los a greus riscos, fins i tot de mort.

Com ha passat en la resta d'atacs a recintes sanitaris, Tel-Aviv justifica l'acció en la sospita de la presència de combatents del braç armat de Hamàs o la Jihad Islàmica a l'interior. Acusacions similars sobre l'Hospital Al-Shifa (Gaza), el més gran de la Franja, es van demostrar exagerades o infundades. Israel mai va trobar el centre de comandament de Hamàs que presumptament s'amaga als soterranis.

Ferits i refugiats de l'hospital Al-Nasser després d'evacuar el recinte en la vespra de l'assalt d'Israel / Mohammed Salem (Reuters)

L'exèrcit assegura que "més del 85% de les principals instal·lacions mèdiques de Gaza han sigut utilitzades per Hamàs per a operacions terroristes". Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, 130 institucions sanitàries han resultat parcialment o totalment danyades pels atacs israelians, que han forçat que 30 hospitals i 53 centres de salut hagen quedat fora de servei.

En imatge, el recinte sanitari de la Unrwa destruït pels atacs israelians / Unrwa via Reuters

Però no són només els centres hospitalaris l'objectiu de la guerra. En el curs de l'ofensiva sobre Gaza, Israel ha arrasat desenes d'escoles, la universitat o l'arxiu entre altres infraestructures civils, sovint quan ja estaven buides, en el marc d'un procés de destrucció generalitzada, que segons l'ONU afecta el 60% dels edificis civils i que complica la represa de la normalitat social i econòmica en la postguerra.

Netanyahu rebutja el reconeixement d'un estat palestí

Benjamin Netanyahu ha subratllat que Israel continuarà oposant-se al "reconeixement unilateral d'un estat palestí", que entén com una "recompensa" per al terrorisme i ha advertit que "impediria qualsevol futur acord de pau". El pronunciament, manifestat per Twitter, planta cara a la pressió internacional per a avançar cap a la solució dels dos estats per a pacificar la regió que va plantejar des de la Unió Europea el cap de la diplomàcia Josep Borrell.

En imatge, un barri de Gaza destruït pels bombardejos israelians / UNRWA via Reuters

La posició de Netanyahu i la tebiesa dels Estats Units, principal aliat i subministrador d'armes de l'estat jueu semblen anticipar una nova tragèdia entre la població civil de Rafah, l'últim refugi per a 1,4 milions de palestins desplaçats. El president estatunidenc Joe Biden ha reiterat a Netanyahu la necessitat d'un "pla creïble i executable per a garantir la seguretat i el suport als civils" abans de traslladar l'ofensiva militar a Rafah. També l'ha instat a facilitar l'arribada d'ajuda humanitària a la població civil durant una conversa telefònica en què no han transcendit conseqüències per a Tel-Aviv en cas d'incompliment. El parlament d'Israel ha aprovat l'esborrany de llei per a vetar l'actuació de la missió de l'Agència de l'ONU per a l'Ajuda als Refugiats Palestins (Unrwa) i ara també culpa les Nacions Unides del retard en l'entrega de l'ajuda humanitària, per una frontera que controla Tel-Aviv i que s'enfronta de manera recurrent al boicot de radicals israelians.

Guerra al front del Líban

Les converses entre Egipte, Qatar i els Estats Units per a un acord de treva i alliberament d'ostatges continuen, amb un hermetisme total. El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, assegura que encara és possible l'acord, però que tot depén d'algunes qüestions molt difícils de resoldre. El Caire ja ha advertit que comença a perdre la paciència amb Israel i no acceptarà un trasllat forçós de refugiats palestins si fa el pas de l'ofensiva sobre la ciutat de Rafah, fronterera amb Egipte.

A Israel se li complica també el front de guerra amb Hezbol·là, a la frontera del Líban. Un atac aeri de Tel-Aviv ha matat tretze civils i un alt comandament de la milícia xiïta, que ha respost amb el llançament de desenes de coets contra el territori israelià.

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar