Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

Israel continua atacant zones humanitàries de Gaza mentre mediadors busquen una treva

Un total de quaranta persones han mort este dimarts en atacs de l'exèrcit de Netanyahu

Bombardeig d'Israel, este dimarts / À Punt NTC

Les extenses zones de destrucció a la Franja de Gaza i les escenes de civils desemparats continuen reproduint-se mentre l'Exèrcit d'Israel bombardeja zones que ell mateix havia catalogat d'"humanitàries". Això ha causat 40 morts este mateix dimarts, que se sumen les més de 38.700 des que va esclatar la guerra, el 7 d'octubre del 2023.

En les últimes hores, un bombardeig israelià contra la "zona humanitària" de Mawasi, al sud de Gaza, ha deixat 17 morts i un altre al campament de refugiats de Nuseirat, al centre, n'ha deixat 23. En l'atac a Nuseirat, contra una escola de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA). A més, han resultat ferides 73 persones, mentre que el de Mawasi n'ha deixat 26.

L'Exèrcit israelià ha confirmat en un comunicat l'atac de l'escola de la UNRWA i ha al·legat que hi havia un grup de supòsits milicians que "van planejar i van dirigir nombrosos atacs contra les tropes israelianes a la Franja de Gaza".

Quatre persones més han mort en un atac israelià a Al-Attar, a l'oest de Khan Yunis, segons ha assegurat la Defensa Civil de l'enclavament. Israel ha dit haver atacat un comandant de la Jihad Islàmica en esta zona i estar investigant informacions que apunten al fet que diversos civils han resultat ferits en el bombardeig.

Els atacs "són un nazisme salvatge que avergonyeix la humanitat, mentre l'ocupació feixista continua amb el seu crim de genocidi", ha dit Hamàs, que ha tornat a responsabilitzar els Estats Units de les morts dels gazians civils, per ser proveïdor d'armes i aliat polític d'Israel.

Zones civils, blanc d'atacs

L'Exèrcit israelià ja va bombardejar Al-Mawasi dissabte, quan va matar 90 gazians i va ferir-ne més de 300 en un atac que va tindre per objectiu Mohammed Deif, comandant en cap de les Brigades Al-Qassam —braç armat de Hamàs—, el destí del qual continua sent incert. En eixe atac va morir Rafaa Salameh, mà dreta de Deif i comandant de la brigada de Khan Yunis.

L'elit militar israeliana està cada vegada més segura que Deif també va morir en l'atac, i creuen que Hamàs intentarà ocultar la seua mort per un temps, segons la premsa local.

Mawasi és la zona humanitària —malgrat les crítiques dels organismes internacionals, que diuen que esta zona de platges no té les condicions per a acollir els evacuats— a la qual l'Exèrcit israelià va ordenar evacuar els palestins que estaven a Rafah (sud) al maig, quan va llançar una operació contra el territori. D'altra banda, fa a penes dos dies l'Exèrcit va llançar un bombardeig contra una altra escola de la UNRWA a Nuseirat, en què van morir 17 persones i 80 van resultar ferides.

Pressió per una treva

En mes de nou mesos de guerra, l'Exèrcit assegura que "la meitat dels líders de l'ala militar de Hamàs han sigut eliminats" i que uns 14.000 supòsits milicians "van ser eliminats o detinguts", entre ells 6 comandants de brigada, 20 comandants de batalló i 150 comandants de companyia.

En comptabilitzar uns 37.000 atacs contra objectius des de l'aire dins de Gaza i altres 25.000 contra "infraestructures terroristes", l'Exèrcit ha dit estar llest per a implementar un cessament del foc, però va avisar que, una vegada conclòs, reprendrà els atacs. Per la seua banda, Hamàs ha condicionat fins ara un acord a la garantia que el cessament del foc serà definitiu.

La comunitat internacional exerceix cada vegada més pressió per aconseguir una treva que permeta l'alliberament dels 116 ostatges que Hamàs manté captius a la Franja, així com l'entrada d'ajuda humanitària a l'enclavament devastat.

El gabinet de seguretat d'Israel es reunirà esta nit, mentre que els mediadors intenten reiniciar les negociacions per a un cessament del foc.

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar