Ultimàtum de 24 hores: Israel ordena un milió de palestins que evacuen el nord de la Franja de Gaza

L'ONU considera l'orde "impossible" d'executar i anticipa que tindrà "greus conseqüències humanitàries"

En imatge, un dels blocs d'habitatges destruït en els bombardejos a la ciutat de Gaza
En imatge, un dels blocs d'habitatges destruït en els bombardejos a la ciutat de Gaza / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'octubre 2023 - 09:10 Actualitzat: 13 d'octubre 2023 - 16:28

L'exèrcit israelià ha donat un ultimàtum de 24 hores als civils del nord de la Franja de Gaza (incloent-hi la ciutat de Gaza) perquè es traslladen cap al sud de la regió, "per la seguretat i protecció pròpies". L'avís, que suggereix una operació terrestre imminent, implica reubicar més d'un milió de persones, vora la meitat de la població. L'orde s'ha traslladat la població de matinada, hores després que Israel comunicara a l'ONU la intenció de desplegar una ofensiva contra Hamàs en resposta a l'atac que el grup islamista (que governa a la Franja) va iniciar dissabte contra Israel. Una agressió que Tel-Aviv ha respost bombardejant Gaza, que està considerada la zona més densament poblada del planeta. Només en la nit de dijous a divendres l'exèrcit jueu ha confirmat el llançament de 750 projectils contra objectius de Hamàs a la ciutat.

Totes les organitzacions humanitàries de l'ONU han demanat Israel que anul·le l'orde d'evacuació, mentre altres com Human Rights Watch (HRW) apel·len als líders internacionals perquè intervinguen "abans que siga massa tard". Les Nacions Unides consideren que l'orde d'evacuació és "impossible" d'executar i adverteixen que tindrà "greus conseqüències humanitàries". L'Organització Mundial de la Salut considera inviable evacuar els hospitals del nord de Gaza, molts d'ells plens de ferits pels últims bombardejos, perquè molts pacients moririen en el trasllat. Els hospitals en la part sud de la franja també estan desbordats i no tenen capacitat per a atendre els que arribarien.

No hi ha termini de retorn en l'advertència d'Israel, que només assenyala que s'escometrà "quan un altre anunci ho permeta". L'Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA) ha decidit reubicar el principal centre d'operacions en el sud de la franja de Gaza per a continuar amb les seues operacions humanitàries.

Tres mil morts des de dissabte, 447 menors

Tel-Aviv argumenta que molts dels atacs ha rebut s'han fet o planificat des de la ciutat de Gaza (on viuen 600.000 habitants). Assegura que les milícies armades de Hamàs s'amaguen en túnels "construïts davall de cases, i els acusa d'usar la població civil "com a escut humà", per amagar-se en "edificis poblats per civils innocents" del nucli urbà.

Gaza està a la vora del col·lapse després dels bombardejos israelians que se succeeixen des de dissabte, i que han deixat ja1.799 morts i 6.388 ferits. Els atacs israelians se sumen a la falta d'aliments, carburant, electricitat o medicines pel setge total sobre l'enclavament que Israel va imposar després de l'atac del dissabte, que també ha matat almenys 1.300 persones a l'estat jueu. UNICEF ha confirmat que 447 de les víctimes mortals són xiquets, si bé considera que la xifra és provisional i no reflecteix la realitat.

L'ONU acusa de crims de guerra Hamàs i Israel

Les Nacions Unides han acusat les dues parts de crim de guerra. A Israel per bloquejar l'entrada de de subministraments a Gaza, inclosos aigua i aliments, i a Hamàs per l'execució sumària i el rapte de civils. L'Oficina de Drets Humans de l'ONU ha denunciat comunicacions de l'Exèrcit israelià als soldats en què se'ls indica que el respecte del dret humanitari internacional (les regles mínimes a respectar en temps de guerra que estipula la Convenció de Ginebra) és ara opcional i no obligatori.

La incursió al nord de Gaza és imminent i compta amb el vistiplau dels Estats Units. El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, ha advertit que "no és temps per a la neutralitat" i ha confirmat que està enviant "municions, capacitats de defensa aèria i més equipament i recursos" a Israel. El cap del Pentàgon ha manifestat que si es vol una pau duradora a la regió "s'ha de condemnar i aïllar" al grup islamista Hamàs, que administra la Franja de Gaza després de guanyar les eleccions el 2006.

La UNRWA ha instat Israel a protegir la població civil i ha recordat obligació de no danyar les instal·lacions de l'ONU la franja, entre les quals hi ha diverses escoles. Aquestes i altres edificacions de les Nacions Unides a Gaza donen recer a 440.000 persones desplaçades. L'agència de l'ONU ha denunciat la mort de dotze dels seus treballadors, entre els 23 efectius de personal humanitari que han perdut la vida en els bombardejos a Gaza. Deu informadors (nou palestins i un israelià) se sumen a les víctimes mortals de la contesa. Dos més estan en parador desconegut, segons ha advertit el Comité per a la Protecció dels Periodistes (CPJ).

L'ANP condemna l'assassinat de civils de les dues parts

El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha condemnat l'assassinat de civils per part de "tots dos costats" i ha demanat "l'alliberament de civils, presoners i detinguts", en referència a les 130 persones segrestades per Hamàs en la incursió terrestre de dissabte. Les milícies armades de l'organització, les brigades d'al-Qassam, asseguren haver matat a tretze d'elles en compliment de l'amenaça pels bombardejos de Gaza.

Abbas ha fet aquestes declaracions en una trobada a Jordània amb el secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, que aquest dijous va reunir-se amb Benjamin Netanyahu. L'ANP, que va renunciar a la violència, és l'únic organisme reconegut per la comunitat internacional com a interlocutor de la causa palestina. Tanmateix, la formació és qüestionada internament i té la popularitat a la baixa als territoris palestins, dels que només controla Cisjordània, després que Hamàs l'expulsara de la Franja de Gaza.

Ni zona de seguretat ni corredor humanitari

Egipte assegura que Israel ha fet cas omís a la recomanació d'ubicar una zona de seguretat per a la població civil a Rafah, prop de la frontera. El Caire també proposat un corredor humanitari per a civils cap al seu territori, que Hamàs ha rebutjat perquè "obligaria el poble palestí a abandonar la seua pàtria" i implicaria un nou desplaçament". El corredor humanitari seria a través de l'encreuament de Rafah (que connecta Gaza amb la península del Sinaí egipci) i és l'únic pas fronterer de l'enclavament palestí que no està controlat per Israel. El pas ha sigut bombardejat en almenys tres ocasions en els últims dies, però Egipte assegura que continua operatiu.

Malgrat la proposta del corredor, el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, ha instat els habitants de Gaza a "mantindre's ferms i romandre a la seua terra".

També et pot interessar

stats