Israel diu que no hi ha proves del bombardeig a l'hospital de Gaza i nega cap massacre

Un portaveu de l'exèrcit assegura que l'edifici no està destruït i que els danys se circumscriuen a l'aparcament adjacent

Un periodista camina entre les runes en els voltants de l'hospital Al-Ahli a Gaza / Mohammed Al-Masri (Reuters)

Israel nega la massacre que ha causat centenars de morts en un bombardeig ocorregut aquest dimarts a l'hospital Al-Ahli de la Franja de Gaza. Un portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, ha assegurat als mitjans de comunicació aquest dimarts que no s'han vist evidències d'impacte directe per municions aèries en l'edifici, que no està destruït i no ha patit danys greus. Únicament confirmen que hi va haver una deflagració d'envergadura menor en l'aparcament adjacent causada per un coet fallit que atribueix a Jihad Islàmica Palestina, un altre grup militant de l'enclavament.

Ni danys estructurals als edificis del recinte, ni cràters compatibles amb un atac aeri, ha insistit en una roda de premsa el militar. Segons ha dit, una investigació ha "confirmat que no hi havia cap foc de les forces de defensa d'Israel des de la terra, el mar o l'aire que haja colpejat l'hospital". Una versió que contradiu les xifres aportades per les autoritats sanitàries de Gaza, que eleven a almenys 500 les víctimes palestines arran del bombardeig i en responsabilitzen l'exèrcit.

La quantitat de morts per l'explosió de l'hospital és, amb diferència, la més alta de tots els incidents a Gaza durant l'espiral violenta actual. Un esclat que ha provocat protestes a Cisjordània ocupada i que s'han estés també a Jordània i Turquia.

"L'explosió a l'hospital Al-Ahli es deu a un coet de Jihad Islàmica que va fallar. Estan unflant les xifres de víctimes. No hi va haver impacte directe a l'hospital", ha replicat Hagari, que acusa directament Hamàs. A parer seu, la milícia paramilitar està engruixant el nombre de víctimes per l'explosió perquè no podria saber tan ràpidament com va afirmar què va causar l'explosió.

Quan se li ha demanat que explique la grandària de l'explosió ocorreguda a l'hospital de Gaza, el contraalmirall Hagari ha respost que era coherent amb el foc del combustible de coets no gastat. També ha assenyalat que uns 450 projectils llançats des de Gaza s'havien quedat curts i havien aterrat dins de l'enclavament en els últims onze dies. "Tenim intel·ligència sobre la comunicació entre terroristes que parlen de mal tir dels coets", ha conclòs el portaveu militar, sense donar més detalls.

Hamàs, que controla la Franja de Gaza des de 2006, culpa Israel de l'explosió mortal. Segons el mitjà internacional The Spectator, el grup Jihad Islàmica ha negat tindre cap responsabilitat en els fets i acusa el país hebreu d'estar fabricant proves.

També et pot interessar

stats